Directorul NASA se declară ÎNGRIJORAT! Ce a făcut CHINA
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
NASA lansează o nouă toaletă pentru ISS
NASA lansează o nouă toaletă pentru ISS
Directorul NASA s-a declarat miercuri îngrijorat de posibilitatea ca Statele Unite "să cedeze teren" în faţa Chinei în domeniul spaţial dacă niciun proiect privat nu va înlocui Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care va ajunge peste câţiva ani la finalul ciclului ei de funcţionare, în contextul în care autorităţile de la Beijing intenţionează să lanseze pe orbită o staţie proprie, informează AFP.

"Există un lucru care mă îngrijorează. China este pe cale să construiască cu mare rapiditate ceea ce reprezentanţii ei numesc 'staţia spaţială internaţională chineză'", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA în timpul unei audieri în faţa Congresului american.

"Ei (chinezii, n.r.) sunt pe cale să o promoveze foarte repede în rândul tuturor partenerilor noştri internaţionali, în care noi am investit atât de mult. Ar fi tragic, după tot acest timp şi după atât de multe eforturi, să abandonăm orbita terestră joasă şi să cedăm acest teritoriu", a adăugat el.

Reclamă pe LUNĂ! Cum finanțează NASA plecările astronauților

ISS, asamblată începând din 1998 de Statele Unite şi de Rusia în parteneriat cu Canada, Uniunea Europeană şi Japonia, urmează să fie scoasă din funcţiune până în 2030.

NASA nu doreşte să o înlocuiască cu o altă staţie, dar şi-ar dori să păstreze o prezenţă americană pe orbita terestră joasă (ISS se află la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri) graţie sectorului privat, pentru care NASA ar fi un simplu client.

Din punct de vedere strategic, Statele Unite şi-ar păstra astfel o prezenţă pe orbita terestră joasă, în timp ce ar dedica majoritatea bugetului său unor misiuni spaţiale pe Lună, pe Marte şi unor explorări ale altor corpuri cereşti mai îndepărtate.

Însă rentabilitatea unui astfel de proiect pentru companiile investitoare rămâne de dovedit, iar Jim Bridenstine a cerut mai multe fonduri de la Congresul american pentru a contribui la programul de "comercializare" a orbitei terestre joase. Pentru moment, politicienii din Congres au reticenţe în această privinţă.

Viitoarea staţie chineză, Tiangong, va fi mai mică decât ISS şi ar trebui să fie lansată pe orbită în jurul anului 2022, potrivit agenţiei de presă Xinhua, care a raportat anul trecut că mai multe ţări ar dori să se asocieze acestui proiect prin expedierea pe orbită a unor experimente ştiinţifice, iar printre statele interesate s-ar afla Franţa, Germania, Japonia, Peru şi Kenya.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel