Directorul Roscosmos: ”Starlink a lui Elon Musk ar putea deturna rachete de croazieră”
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Șeful Roscosmos și-a exprimat preocuparea în privința bunelor intenții ale lui Elon Musk
Șeful Roscosmos și-a exprimat preocuparea în privința bunelor intenții ale lui Elon Musk
Directorul agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a avertizat că programul spațial Starlink, derulat de compania SpaceX a lui Elon Musk, ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității Rusiei.

Rogozin a afirmat acest lucru în contextul în care guvernul american a oferit până acum SpaceX 900 de milioane de dolari pentru Starlink, iar subvențiile ar urma să ajungă la aproximativ 20 de miliarde de dolari în cadrul următorului buget. Rogozin a subliniat cu privire la acest program că: "Se pune întrebarea: De ce are nevoie guvernul SUA de acest lucru? Pentru că acest tip de navă spațială nu doar distribuie internet, ci poate deveni un instrument pentru controlul rachetelor de croazieră, recalibrându-le sarcinile de zbor, controlând forțele speciale sau o rețea de agenți".

El a mai subliniat, în ceea ce privește potențialul Starlink de a servi drept mijloc de difuzare a propagandei occidentale, că internetul pe care l-a livrat poate avea "un conținut pur politic și, cel mai probabil, antirusesc". Acest lucru survine după ce în rusia a fost  introdusă la sfârșitul anului 2020 o legislație care interzicea operațiunile Starlink în țară și, astfel, se asigura că traficul de internet în țară va fi gestionat prin intermediul operatorilor de telecomunicații cu sediul în Rusia.

Elon Musk schimbă planul. Cum va fi generația a doua de SATELIȚI

Armata SUA și-a reînnoit atenția asupra războiului spațial de la sfârșitul anilor 2010 și a creat o nouă ramură, Forța Spațială, în decembrie 2019. Printre alte posibilități, a fost evocat în repetate rânduri potențialul unui sistem antirachetă bazat pe spațiu.

Anterior s-au fost ridicat întrebări cu privire la modul în care întreprinderile lui Musk sprijină obiectivele politice ale Washingtonului, inclusiv în ceea ce privește posibila utilizare a mașinilor Tesla pentru spionaj în China și interzicerea acestora în bazele militare, precum și utilizarea tehnologiilor SpaceX pentru a sprijini logistica Forțelor Aeriene ale SUA și pentru a livra personal și provizii mai rapid.

Rusia a investit susbtanțial în arme antisatelit pentru a oferi opțiuni împotriva noilor tehnologii occidentale, inclusiv avioane MiG-31 Foxhound cu rachete antisatelit și sisteme de rachete mobile S-500.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel