Discursul care a pus pe fugă investitorii de pe piețele mondiale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Optimismul investitorilor pus la grea încercare
Optimismul investitorilor pus la grea încercare
Piețele mondiale au reacționat la ultimele comentarii ale președintelui Băncii Centrale Americane (Fed), Jerome Powell, care au diminuat optimismul investitorilor, care s-au grăbit să se retragă atât de pe piețele de acțiuni, cât și de pe cele de obligațiuni. 

Piețele bursiere au avut de suferit: după marea reuniune a șefilor băncilor centrale ale lumii, eveniment major pentru piețele financiare, urmărit cu sufletul la gură de jucători și factori de decizie, bursa de la New York a deschis, luni, din nou în scădere. În jurul orei 16.10, Dow Jones pierdea 0,65%, Nasdaq 0,57%, iar S1P 500 0,52%. În Europa, Parisul a pierdut 0,88%, Frankfurt 0,54% și Milano 0,48%. La bursa elvețiană, SMI era în scădere cu 0,42% la ora 16:56. Bursa de la Londra este închisă din cauza unei sărbători bancare în Marea Britanie.

În Asia, Bursa de la Tokyo a scăzut cu 2,66%. Luni, fără știri sau indicatori importanți, investitorii iau în continuare în considerare discursul lui Jerome Powell, care a confirmat că Banca centrală americană își va "folosi cu fermitate instrumentele" pentru a limita inflația.

Prin urmare, investitorii ”nu-și pot asuma riscuri în fața inflației persistente și a necesității unei noi înăspriri a politicii monetare", a declarat Gilles Moëc, economist șef la AXA Investment Managers. Același lucru este valabil și pentru Banca Centrală Europeană (BCE), mai mulți dintre membrii reafirmându-și hotărârea de a acționa pentru a combate inflația. 

Chiar cu prețul recesiunii 

"Atât Fed, cât și BCE fac din acest lucru o prioritate absolută, chiar dacă asta înseamnă o recesiune", a adăugat Laurent Benaroche, manager de fonduri la Edmond de Rothschild AM.

Pe piața obligațiunilor, rata dobânzii pentru obligațiunile americane pe 2 ani, cea mai sensibilă la politica pe termen scurt a Fed, a urcat din nou și s-a menținut aproape de cel mai ridicat nivel din 2007, la 3,43% în jurul orei 14:00 GMT. A fost totuși semnificativ mai mare decât randamentul pe 10 ani (3,10%), care este considerat un semn de recesiune.

Ratele dobânzilor germane au crescut și ele puternic, la 1,07% pentru dobânda pe doi ani și la 1,49% pentru cea pe zece ani. Activele mai riscante, cum ar fi bitcoin, erau în retragere: criptomoneda a scăzut cu aproape 8% față de nivelul de joi, tranzacționându-se în jurul valorii de 20.000 de dolari (20.090 dolari în jurul orei 16.00).

Euro a revenit peste paritatea cu dolarul, recâștigând teren grație fermității manifestate de BCE (+0,53%, la 1,0018 dolari pentru un euro).

Pe frontul energetic

Prețul petrolului a crescut puternic: barilul de WTI cu livrare în octombrie era în creștere cu 2,51%, la 95,40 dolari, în timp ce barilul de Brent din Marea Nordului pentru aceeași perioadă era în creștere cu 2,44%, la 103,45 dolari, în jurul orei 16.05. Prețul gazelor naturale europene a scăzut cu 17%, până la 281 de euro pe megawatt-oră pe piața olandeză de referință TTF, pe fondul informațiilor potrivit cărora rezervele Germaniei au fost umplute, potrivit Bloomberg.

Anunțul unor discuții de urgență între miniștrii energiei din Uniunea Europeană a contribuit, de asemenea, la reducerea tensiunilor de pe piețele europene de energie electrică. Prețul angro al energiei electrice pentru 2023 în Germania a scăzut cu 20%. UE pregătește "o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței energiei electrice", ale cărei reguli sunt puse sub semnul întrebării în fața actualei creșteri a prețurilor.

SAS se retrage

Acțiunile companiei aeriene suedeze SAS au scăzut cu peste 14%. Un analist de la DNB Markets a avertizat, într-o notă citată de Bloomberg, că depunerea cererii de protecție împotriva falimentului de către companie în luna iulie nu va readuce acțiunile sale, care au pierdut 55% de la începutul anului, pe drumul cel bun.

Vineri, SAS a anunțat o pierdere netă de 1,84 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 170 de milioane de euro) între lunile mai și iulie.

Citește și Cifrele zilei de pe bursele lumii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel