Curs BNR: Leul a pierdut teren în faţa principalelor valute. Aurul s-a scumpit
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Kremlinul a publicat comentariile introductive ale lui Putin și Grossi la întâlnirea de la Soci, în sudul Rusiei, dar nu a oferit detalii despre întâlnirea cu ușile închise care a urmat.
Putin i-a spus lui Grossi că este pregătit să discute "probleme deosebit de sensibile și importante de pe ordinea de zi și să facă totul pentru a asigura securitatea oriunde suntem într-un fel sau altul implicați în energia nucleară", conform Kremlinului.
La întâlnirea dintre cei doi a luat parte și șeful companiei de stat pentru energie nucleară Rosatom, Alexei Likhachev, conform Reuters.
Forțele rusești au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa la începutul invaziei, în 2022.
Zaporizhzhia se află aproape de liniile de front în sudul Ucrainei pe care Moscova susține că a anexat-o. Toate cele șase reactoare ale sale sunt închise, dar are nevoie de energie constantă și de o alimentare cu apă pentru a le menține răcite și a preveni o catastrofă.
Centrala a fost avariată de un incendiu atunci când a fost preluată în martie 2022, iar trupele ruse și cele ucrainene continuă să se confrunte în acea zonă, acuzându-se reciproc de bombardamente în jurul centralei. AIEA a încercat să instituie un mecanism de siguranță pentru a preveni accidentele.
Grossi a purtat discuții cu compania de stat pentru energie nucleară Rosatom, în cadrul cărora siguranța la Zaporojie fost principalul subiect, a declarat agenția de știri RIA, citând Rosatom. De asemenea, el a purtat discuții cu ministerele rusești de apărare și de externe.
RIA a relatat că Grossi a spus că discuțiile au fost "tensionate", fără a da detalii. Un purtător de cuvânt al AIEA infirmat această declarație.
Zaporojie și-a pierdut conexiunea la toate liniile electrice externe de opt ori în ultimele 18 luni, ceea ce a forțat-o să se bazeze pe generatoare diesel pentru unele funcții esențiale, cum ar fi răcirea combustibilului din reactoarele sale.
Deși una dintre principalele sale linii electrice funcționează în prezent, AIEA afirmă că situația de la centrală rămâne precară.
Ucraina a declarat anul trecut că se teme că centrala s-ar putea confrunta cu o penurie de apă necesară pentru a o menține la rece, după ce un baraj uriaș a fost aruncat în aer în aval, scăzând nivelul rezervorului adiacent.
Grossi a inspectat luna trecută puțurile pentru a stabili dacă există suficientă apă. Agenția rusă de știri TASS a raportat că Grossi a concluzionat că aprovizionarea cu apă este suficientă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...