DISPERAREA poate determina China și Rusia să declanșeze un RĂZBOI

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O analiză interesantă, privită dintr-o altă perspectivă
O analiză interesantă, privită dintr-o altă perspectivă
Riscul unui război se conturează nu pentru că Rusia și China sunt puternice și vor să-și demonstreze forța, ci pentru că înțeleg că avantajele lor se epuizează, scrie expertul Andrew Michta într-un articol pentru The Wall Street Journal. În opinia sa, Moscova și Beijingul sunt cele care ar putea declanșa un război, de teamă și de disperare că SUA ar putea dobândi o și mai mare influență la nivel mondial.

Spectrul confruntării dintre SUA și China a atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii, iar un război major provocat de acțiunile Beijingului împotriva Taiwanului nu poate fi exclus. În cartea sa din 2017 "Doomed to War: Can America and China Avoid the Thucydides Trap?" (Condamnați la război: pot America și China să evite capcana lui Tucidide?), Graham Allison a comparat situația actuală cu Războiul Peloponesiac, considerat inevitabil de istoricul atenian, deoarece Sparta se temea de ascensiunea Atenei și de creșterea puterii acesteia.

Totuși, în cazul Chinei și Rusiei, adevărata cauză a tensiunilor actuale nu se află atât în declinul și ascensiunea marilor puteri, cât în evaluările amenințărilor, în echilibrul de putere și în deciziile interne autonome adptate în ultimii ani de Beijing și Moscova. Amenințarea tot mai mare a unui război este dictată de convingerea elitelor celor două țări că slăbiciunile lor față de SUA și aliații săi nu vor face decât să se înrăutățească dacă nu acționează cât mai curând posibil, pentru ca păstra un dram de speranță pentru o victorie. 

Trei motive principale

Există trei motive principale pentru care China și Rusia vor confrunta, mai devreme sau mai târziu, Statele Unite și aliații în următorii cinci ani. În primul rând, armata americană va avea nevoie de ceva timp pentru a se restructura și reconfigura de la lupta împotriva terorismului, la un conflict între state și superputeri. Strategia de modernizare a forțelor armate din 2019 stabilește 2035 ca termen limită pentru transformarea armatei într-o forță multi-putere. Din punctul de vedere al Rusiei sau al Chinei, acest lucru înseamnă că, în fiecare an, dezechilibrele într-o serie de domenii, care până acum le erau favorabile, se vor schimba în favoarea Americii.

Al doilea factor este reprezentat de condițiile interne din SUA și Europa. Democrațiile occidentale au suferit o triplă lovitură: pandemia COVID-19, o migrație în masă pe care guvernele par incapabile să o oprească și o revoluție culturală violentă, în special în SUA, care va atinge probabil punctul culminant în următorii doi ani. Toate acestea au denaturat coeziunea națională în Occident, au creat neîncredere în guvern și au semănat îndoiala că instituțiile și procesele democratice moștenite pot îndeplini cu adevărat cerințele de bază ale guvernării și nevoile cetățenilor. Odată ce America va depăși actuala turbulență internă din anii '70, o SUA reînnoită, care își va redobândi controlul asupra lanțurile de aprovizionare cheie, va fi un dușman mult mai teribil pentru Beijing și Moscova decât este în prezent, consideră autorul articolului din WSJ.

Un semn bun în acest sens sunt rapoartele recente privind un salt calitativ al SUA în tehnologia rachetelor hipersonice. Cel mai probabil, acest lucru va anula avantajul pe care Rusia și China sperau să îl păstreze prin investiții în propriile programe. În ciuda propagandei zgomotoase, Beijingul și Moscova sunt conștiente de faptul că, în caz de ceva, SUA își vor mobiliza toate eforturile de cercetare și dezvoltare, pentru a deveni și mai puternice. În ceea ce privește calitatea și îmbunătățirea sistemelor de armament, timpul lucrează în favoarea Americii.

Al treilea factor: presiunea socială este în creștere în China și Rusia. În ambele țări, tendințele demografice prefigurează o situație dezastruoasă. În 2021, China a înregistrat primul declin demografic de la "Marele salt înainte" din anii 1950. De asemenea, se estimează că populația Rusiei va scădea, de la 146 de milioane de locuitori în prezent la 121 de milioane în 2050.

Din punct de vedere istoric, războaiele au început deseori din cauza unor calcule greșite bazate pe rapoarte de informații eronate și a subestimării inamicului. În cazul rivalității strategice a SUA cu China și Rusia, riscul de unui război a crescut nu din cauza modului în care ultimele două evaluează consecințele reale pe termen scurt ale deciziei Washingtonului de a-și reorienta strategia de apărare, trecând de la combaterea terorismului și construirea de democrații, la principiile fundamentale ale confruntării între superputeri, subliniază expertul american. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel