Un diamant de 70 de carate stârnește scandal în familia regală din Qatar!

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Diamantul Idol’s Eye
Diamantul Idol’s Eye
O dispută juridică de milioane de dolari între membrii familiei regale din Qatar s-a încheiat joi la Înalta Curte din Londra, unde Sheikh Hamad bin Abdullah Al Thani, un văr al emirului Qatarului, a pierdut procesul împotriva rudelor fostului ministru al culturii Sheikh Saud bin Mohammed Al Thani, privind proprietatea asupra celebrului diamant "Idol’s Eye".

Un diamant legendar, un litigiu complicat

"Idol’s Eye", un diamant de 70 de carate, a fost achiziționat de Sheikh Saud, unul dintre cei mai cunoscuți colecționari de artă ai lumii, la începutul anilor 2000. Înainte de moartea sa, în 2014, el a împrumutat diamantul către QIPCO, companie condusă de Sheikh Hamad bin Abdullah.

Acordul prevedea că QIPCO ar putea cumpăra piatra prețioasă doar cu acordul Elanus Holdings, o companie asociată rudelor lui Sheikh Saud. Aceasta este deținută în cele din urmă de Fundația Al Thani, înregistrată în Liechtenstein, ale cărei beneficiari sunt văduva și cei trei copii ai lui Sheikh Saud.

În 2020, avocații QIPCO au susținut că o scrisoare emisă de Fundația Al Thani echivala cu un acord de vânzare a diamantului pentru 10 milioane de dolari, însă Elanus a declarat că documentul a fost trimis din greșeală și nu reprezenta o înțelegere fermă.

Decizia instanței: QIPCO pierde procesul

Înalta Curte din Londra a respins cererea QIPCO de a forța Elanus să vândă diamantul, iar judecătorul Simon Birt a subliniat că valoarea reală a pietrei prețioase este un punct major de dispută între părți.

În timp ce QIPCO dorea să achiziționeze diamantul pentru 10 milioane de dolari, experții citați de avocații Elanus au estimat că valoarea reală a acestuia ar fi de aproximativ 27 de milioane de dolari.

O piatră cu o istorie misterioasă

Judecătorul Birt a menționat în verdict că diamantul "Idol’s Eye" ar fi fost descoperit într-o mină din Golconda, India, deși originea sa exactă rămâne incertă. De asemenea, se spune că a fost deținut la un moment dat de Sultanul Abdulhamid II, unul dintre ultimii conducători ai Imperiului Otoman.

Pentru moment, viitorul diamantului rămâne neclar, iar QIPCO nu a oferit încă o reacție oficială la decizia instanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Nicușor Dan, validare la CCR / Foto: George Calin / Inquam Photos
Bursa de Valori București
Universitatea Harvard
Aramco
Camera Reprezentanților
PNRR, în impas
Permise auto
PNRR
Banca Naționala a României
Marcel Boloș
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Factură energie electrică
Freepik.com
Rabla. Foto: Pexels.com
Bursa de la București

CCR a validat mandatul de preşedinte al lui Nicuşor Dan

Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...

Hală industrială
Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness

pixel