"O nouă tentativă de #phishing exploatează folosirea serviciilor de curierat, care în perioada reducerilor de sezon au o activitate mult mai intensă. Mulţi dintre utilizatori se potrivesc pe acest scenariu, pentru că ar trebui să primească un colet", atrag atenţia experţii de DNSC într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.
Aceştia îi sfătuiesc pe utilizatorii de servicii de curierat să fie vigilenţi şi să analizeze cu atenţie informaţiile primite, înainte de a face o acţiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea datelor sensibile, să evite accesarea link-urilor sau ataşamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute, să evite furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare pe astfel de site-uri şi să verifice mereu în browser-ul de internet că se află pe site-ul legitim, să analizeze cu atenţie corectitudinea gramaticală şi de exprimare a textului în limba română şi să verificaţi de fiecare dată adresa expeditorului din sursa mesajului primit.
Avertisment al DNSC asupra mail-urilor infectate care folosesc sigla ANAF
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat, în ultimele zile, o creştere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de email, infractori cibernetici folosind identitatea vizuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a transmite un cod maliţios prin intermediul unor e-mail-uri.
Conform unui comunicat al DNSC, mulţi utilizatori au observat că este vorba despre un atac şi nu un e-mail legitim din partea autorităţii şi au notificat autorităţile.
Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, metoda de atac constă în e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituţii sau organizaţii cu reputaţie şi este des folosită de atacatori pentru a oferi potenţialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în acelaşi timp pe emoţionarea utilizatorului pentru a-l face mai puţin vigilent.
"În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au 'plăţi restante fiscale', iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze 'factura fiscală ataşată'. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot", explică specialiştii DNSC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...