DNSC avertizează în legătură cu o nouă tentativă de phishing care exploatează folosirea serviciilor de curierat
Autor: Antonia Popescu | 19 aug 2022, 16:38
DNSC avertizează în legătură cu o nouă tentativă de phishing care exploatează folosirea serviciilor de curierat
DNSC avertizează în legătură cu o nouă tentativă de phishing care exploatează folosirea serviciilor de curierat
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în legătură cu o nouă tentativă de phishing ce exploatează folosirea serviciilor de curierat.

"O nouă tentativă de #phishing exploatează folosirea serviciilor de curierat, care în perioada reducerilor de sezon au o activitate mult mai intensă. Mulţi dintre utilizatori se potrivesc pe acest scenariu, pentru că ar trebui să primească un colet", atrag atenţia experţii de DNSC într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Aceştia îi sfătuiesc pe utilizatorii de servicii de curierat să fie vigilenţi şi să analizeze cu atenţie informaţiile primite, înainte de a face o acţiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea datelor sensibile, să evite accesarea link-urilor sau ataşamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute, să evite furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare pe astfel de site-uri şi să verifice mereu în browser-ul de internet că se află pe site-ul legitim, să analizeze cu atenţie corectitudinea gramaticală şi de exprimare a textului în limba română şi să verificaţi de fiecare dată adresa expeditorului din sursa mesajului primit. 

Avertisment al DNSC asupra mail-urilor infectate care folosesc sigla ANAF

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat, în ultimele zile, o creştere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de email, infractori cibernetici folosind identitatea vizuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a transmite un cod maliţios prin intermediul unor e-mail-uri.

Conform unui comunicat al DNSC, mulţi utilizatori au observat că este vorba despre un atac şi nu un e-mail legitim din partea autorităţii şi au notificat autorităţile.

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, metoda de atac constă în e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituţii sau organizaţii cu reputaţie şi este des folosită de atacatori pentru a oferi potenţialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în acelaşi timp pe emoţionarea utilizatorului pentru a-l face mai puţin vigilent.

"În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au 'plăţi restante fiscale', iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze 'factura fiscală ataşată'. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot", explică specialiştii DNSC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe