Doar o treime din populaţie României are acces la gaze naturale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Preţul gazelor a crescut din nou. Temeri privind aprovizionarea
Preţul gazelor a crescut din nou. Temeri privind aprovizionarea
Cei care susţin că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la români sunt contrazişi de logica economică şi anume că gazele se vând cel mai bine pe piaţa cea mai apropiată, pentru că acolo e profitul cel mai mare, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", tema dezbaterilor fiind Legea offshore.

"Când vorbim de resursele din Marea Neagră în mod normal apar două întrebări simple. Adică: Ce va face România cu resursele? Şi a doua întrebare: Cu ce ne alegem noi, ca naţie, de la aceste resurse? Vreau să vă răspund la întrebările astea pentru că ele se referă la noi, la români, şi care vrem şi trebuie să simţim aportul resurselor naturale cu care am fost înzestraţi. Sunt voci care încearcă să inducă ideea că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la români. Îi contrazic. Nu-i contrazic eu, îi contrazice în primul rând logica economică simplă şi anume gazele se vând cel mai bine pe piaţa cea mai apropiată pentru că acolo e profitul cel mai mare. Şi, în plus, te scuteşte de alte cheltuieli importante şi inutile", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, România are un consum scăzut de gaze naturale şi pentru faptul că doar o treime din populaţie are acces la acestea, iar dublarea numărului de consumatori ar însemna un consum mai mare cu 3,5 miliarde de metri cubi pe an.

"Hai să ne uităm la alt aspect. Câte gaze poate consuma România? Vrem să facem nişte socoteli. Astăzi, România consumă între 11 şi 12 miliarde de metri cubi pe an. Destul de puţin. Din ăştia, 10,5 sunt asiguraţi din producţia internă. Restul sunt gaze importate. Sigur că de ce consumăm atât de puţin e o întrebare legitimă pe care ne-o punem. De ce nu stimulăm consumul de gaze ca să ne bucurăm de cât mai mult din gazele din Marea Neagră? Păi consumăm puţin pentru că doar o treime din populaţie are acces la gaze naturale. Sigur, cifra asta este sub statul nostru pe piaţa gazelor, România fiind al doilea mare producător de gaze al Uniunii, după Brexit. Dar, am lucrat să rezolvăm această disfuncţionalitate. Am depus eforturi să creştem consumul de gaze în România şi implicit să pregătim piaţa românească pentru a folosi cât mai multe gaze", a afirmat Anton Anton.

În ceea ce priveşte utilizarea industrială, redeschiderea celor şase combinate chimice pe care le avem închise ar însemna încă 2,5 miliarde de metri cubi pe an consum. Printre consumatorii de gaze, ministrul a menţionat centrala de la Iernut, care ar urma să intre în funcţiune la finalul anului viitor sau la începutul lui 2020. Totodată, Anton Anton a spus că sunt discuţii avansate ca la Mintia să se construiască o centrală pe gaze.

Pe lângă acestea, ministrul Energiei a menţionat proiectul de stocare a energiei electrice în gaze, proiect care ar urma să demareze la Craiova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel