Românii plătesc de 300 de ori mai mult pe energie decât nordicii
Astăzi, prețurile energiei...
De mâine se aplică prevederile Legii 243/2024, care limitează dobânzile maxime aplicabile creditelor de consum oferite de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN).
Ratele maxime, limitate prin noua legislație
Ca atare, dobânda maximă zilnică pentru creditele de consum va fi plafonată la 1%, iar suma totală rambursată de consumatori nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. O schimbare majoră, în contextul în care unele IFN-uri ofereau până acum credite cu dobânzi uriașe, ce generau rambursări de zeci de ori mai mari decât suma împrumutată.
De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei, suma maximă rambursabilă va fi de 20.000 de lei, în contrast cu situația actuală, când, în unele cazuri, costurile totale de rambursare depășeau 35.000 de lei pentru o sumă similară.
Limite și pentru creditele ipotecare
Actul normativ plafonează nu doar dobânzile la creditele de consum, ci introduce și limitări la alte tipuri de credite, inclusiv ipotecare. Astfel, pentru creditele ipotecare de investiții imobiliare, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) nu poate depăși cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare oferită de Banca Națională a României (BNR). În cazul creditelor de consum oferite de bănci, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare a BNR.
Consumatorii, încurajați să verifice dacă totul este în regulă
Potrivit noii legislații, rămâne la latitudinea consumatorilor să verifice dacă IFN-ul sau banca de la care au contractat un credit respectă aceste plafoane. Dacă dobânzile aplicate depășesc limitele legale, consumatorii pot sesiza instituția creditoare. Totuși, legea nu se aplică în cazul în care consumatorul are o datorie scadentă de peste 60 de zile sau este deja în procedura de executare silită.
Contractele vizate
Noua reglementare se aplică „contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare” a legii. Astfel, toți cei care au contractat credite de consum în valoare de până la 25.000 de lei vor beneficia de limitările impuse, atât în privința dobânzilor zilnice, cât și a sumei maxime de rambursat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi, prețurile energiei...
Agenda ședinței Guvernului...
Daniel Zamfir, senator PSD, a...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Din 5 noiembrie, data alegerilor americane câștigate de...
Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de...
Pe agenda şedinţei de joi a...
Nivel record de produse contrafăcute în Uniunea Europeană.
China a anunțat miercuri o serie de măsuri fiscale...
Anunţ important al BRD către...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Banca Națională a calculat...
Este una dintre cele mai...
Această creștere reflectă un interes constant din partea...
Preşedintele Klaus Iohannis a...
A fost testată o nouă tehnologie.
Adrian Câciu, actualul ministru...
Un element vital în sectoare de importanță strategică,...