Piața grâului merge pe sârmă. Incetitudinile din Marea Neagră amenință echilibrul global
Evoluţiile pe pieţele mondiale...
Banca Națională a României (BNR) a publicat marți, 23 aprilie, cele mai recente date privind piețele monetare, dobânzile interbancare și operațiunile cu titluri de stat. Indicatorii cheie ai pieței monetare rămân în zona de stabilitate, fără fluctuații semnificative față de ziua precedentă.
ROBOR și IRCC: dobânzile interbancare stagnează
Dobânzile ROBOR se mențin la niveluri apropiate celor din ziua anterioară, cu ROBOR la 3 luni – indicator de referință pentru creditele în lei – stagnând la 5,90%. Și ROBOR la 6 luni rămâne la 5,99%, iar la 12 luni la 6,07%.
Dobânzile ROBID (pentru depozitele atrase între bănci) au rămas neschimbate, situându-se la 5,60% pentru 3 luni și 5,65% pentru 6 luni.
În paralel, IRCC trimestrial, folosit ca referință în contractele noi de credit ipotecar, rămâne la 5,55% pentru T4 2024, reflectând o stabilizare a condițiilor din piața monetară.
Depozitele interbancare: volum redus, rată medie de 5,50%
Pe 22 aprilie, volumul mediu zilnic al tranzacțiilor pe piața interbancară a fost de 300 milioane lei, la o rată a dobânzii de 5,50%, în scădere față de media lunii martie (453 milioane lei la 5,55%).
Pe segmentul titlurilor de stat, statul român a continuat atragerea de finanțare prin emisiuni în lei, obținând randamente ridicate:
Titluri de stat: randamente competitive
La licitația din 22 aprilie, statul a atras 719,4 milioane lei prin certificate de trezorerie cu scadența martie 2026, cu un randament mediu de 6,66%.
Pe 16 aprilie, prin obligațiuni cu scadența în iulie 2033, statul a adjudecat 515 milioane lei, la un randament mediu de 7,48% și cupon de 7,5% pe an.
Piața valutară și piața secundară
În luna martie 2025, volumul total al operațiunilor pe piața valutară interbancară a fost de 2,73 miliarde euro, în creștere ușoară față de februarie, ceea ce indică o activitate stabilă a schimburilor valutare la nivel instituțional.
În ceea ce privește piața secundară a titlurilor de stat, pe 22 aprilie s-au înregistrat 153 de tranzacții în lei, cu un volum total de 3,69 miliarde lei. Activitatea denominată în euro a fost redusă: doar 3 tranzacții, însumând 11,1 milioane euro.
Politica monetară: dobânda-cheie rămâne la 6,5%
BNR menține dobânda de politică monetară la 6,50%, nivel stabilit încă din august 2024. Facilitatea de creditare este de 7,50%, iar cea de depozit de 5,50%. Următoarea decizie de politică monetară ar putea veni în contextul inflației în scădere și a presiunilor externe moderate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţiile pe pieţele mondiale...
A fost publicat în Monitorul...
Programul Rabla 2025 intră în...
Institutul Naţional de...
Statul alocă 150 de milioane de...
Chinezii vor să construiască o...
După moartea Papei Francisc,...
Guvernul propune reducerea...
BYD își regândește strategia...
Guvernul României a modificat...
Grupaj de știri.
Bursa de Valori București (BVB)...
Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...
Fondul Monetar Internațional a...
Intel se pregătește să...