Documente necesare pentru recalcularea pensiilor. "Au la dispoziţie 6 luni"
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Acte, adeverințe, documente / FOTO: Freepik
Acte, adeverințe, documente / FOTO: Freepik
Noi clarificări referitoare la prevederile noii Legi a pensiilor, care va intra în vigoare pe 1 septembrie anul curent. 

Ministrul Muncii Simona-Bucura Oprescu a lămurit o serie de aspecte legate de recalcularea pensiilor. De această dată, oficialul român a vorbit despre documentele pe care seniorii trebuie să le prezinte, în condițiile în care tot mai mulți pensionari întâmpină dificultăți în obținerea adeverințelor cerute, mai ales dacă firmele la care au lucrat s-au desființat. 

”Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, dat fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate....Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie. Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a precizat ministrul Muncii într-un interviu acordat postului de televiziune România TV.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că ”sensul legii pe care noi am creat-o nu este în niciun caz de a vă pune pe drumuri, ci esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute”.

În ceea ce privește tarifele adeverințelor necesare, ministrul Muncii a precizat că este conştientă de problemele cu care se confruntă seniorii şi a dat asigurări că noua lege a pensiilor îi va sprijini. ”Fără nicio exagerare, atât la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii, Casei Naționale de Pensii Publice, cât și la nivelul Ministerului Muncii, pensionarii ne semnalează permanent problemele pe care le au și încercăm să rezolvăm dintre acestea. Repet, esențial este că legea creează dreptul, ceea ce legile anterioare nu au dat.

Legea creează dreptul de a se valorifica inclusiv aceste sporuri nepermanente, acordul global, al 13-lea salariu. Este în atenția noastră și această rană deschisă, legată de costul pe care îl generează”, a spus ministrul Muncii. 

Simona-Bucura Oprescu a asigurat că au fost analizate cu atenție inclusiv ”legislația, fiindcă în fapt, Legea Arhivelor Naționale, nu Legea pensiilor este cea care reglementează obținerea acestor adeverințe, dar și Ordinul pe care președintele Casei Naționale de Pensii Publice a fost obligat să îl dea în baza acelei legi. Încercăm să găsim soluții, astfel încât pensionarilor să le fie mai ușor și mai bine”, a mai spus ministrul. 

Potrivit spuselor sale, ”este vorba și de o decizie guvernamentală, politică, dar este important să vedem și care sunt actualele prevederi și cum putem să ajungem de la acestea la o nouă reglementare fără a crea disfuncționalități și mai mari, fiindcă în momentul acesta avem în vigoare Legea Arhivelor, care stipulează clar cum se iau aceste adeverințe și, de asemenea, cum se reglementează tarifele pentru ele. Colegii noștri de la CNPP și cu cei din Direcția de Asigurări Sociale a Ministerului Muncii, au avut deja, în grupul de lucru pe care l-am creat, întâlniri pentru asta, încercând să vadă cum putem să îmbunătățim situația”, a anunțat Simona Bucura-Oprescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel