Urmărește dezbaterea live

Doi investitori români cumpără afacerea cu zahăr de la Tereos
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fabrica de zahăr Luduș
Fabrica de zahăr Luduș
Producătorul francez de zahăr Tereos a anunțat miercuri că doi investitori români vor prelua activitățile deficitare ale cooperativei în domeniul zahărului din această țară, pe care plănuia să le închidă de peste un an, ca parte a unei strategii mai ample de reducere a datoriilor.

Cumpărătorii sunt Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agro-alimentar, a precizat într-un comunicat.

Mihaela Neagu a fost citată spunând că nu intenționează să reducă locurile de muncă și că vor începe negocierile cu fermierii în zilele următoare, în condițiile în care urmează să fie contractată sfecla de zahăr pentru campania de toamnă 2023.

Best Achizitii, o companie fondată de Neagu, a preluat anul trecut o altă fabrică de zahăr din România, Bod Sugar.

Motivul vânzării

Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume după volum, a cesionat active internaționale, inclusiv activitățile sale de amidon din China, pentru a ușura datoriile mari ale grupului și pentru a crește profitabilitatea.

În luna octombrie a anului trecut, acesta declarase că a ajuns la un acord cu un grup de fermieri români pentru a-și vinde fabrica situată în Ludus, una dintre ultimele fabrici de prelucrare a zahărului rămase în țară.

"Fermierii nu au găsit finanțare și nici sprijin din partea statului, așa că ne reluasem planurile de închidere a fabricii când cei doi investitori au venit cu o ofertă", a declarat un purtător de cuvânt al Tereos.

Producția de zahăr

Se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată săptămâna viitoare.

În luna februarie a anului trecut, Tereos a anunţat în mod oficial că a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România. Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul anului 2021, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup. 

Tereos a precizat că nu are expunere directă la războiul din Ucraina.

Datoria netă a grupului a scăzut cu 128 milioane de euro faţă de anul trecut, la 2,24 miliarde de euro, dar la 31 martie 2023 datoria netă ar urma să fie mai ridicată decât la 31 martie 2022, din cauza costurilor mai mari.

În octombrie, Tereos, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, anunţa că va majora preţul la care cumpără sfeclă de zahăr de la membrii săi cu 40% faţă de anul trecut.

În sezonul octombrie 2022 - septembrie 2023, Comisia Europeană se aşteaptă ca producţia de zahăr să scadă cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr ar urma să se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.

UE, al treilea producător mondial de zahăr, a înregistrat în ultimii ani o diminuare a producţiei, în condiţiile în care preţurile scăzute au descurajat însămânţările, iar seceta şi un virus au afectat culturile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel