Producţia industrială a României, scădere în 2024
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
Vineri a fost înregistrată cea mai bună săptămână din ultima lună, pe fondul așteptărilor ca Rezerva Federală a SUA să reducă dobânzile săptămâna viitoare, dar să adopte ulterior o abordare precaută în ceea ce privește alte reduceri.
Moneda americană a fost susținută și în raport cu euro și francul elvețian, după reducerile de dobândă anunțate de băncile centrale respective cu o zi înainte, precum și față de yen, în contextul speculațiilor că Banca Japoniei ar putea amâna o majorare a dobânzii la reuniunea sa de săptămâna viitoare.
Indicele dolarului, care măsoară performanța monedei americane în raport cu euro, yenul și alte trei valute, a crescut până la 107,15, cel mai înalt nivel din 26 noiembrie. Pe parcursul săptămânii, indicele a avansat cu peste 1,1%.
Deși datele privind prețurile producătorilor din SUA publicate peste noapte au arătat o ușoară slăbire, cifrele generale ridicate mențin convingerea pieței că Fed va reduce dobânda pe 18 decembrie. În același timp, creșterea cererilor de șomaj sugerează o răcire treptată a pieței muncii, în linie cu așteptările.
Traderii consideră certă o reducere a dobânzii la următoarea reuniune, însă estimează o probabilitate de doar 23% pentru o altă reducere în ianuarie, potrivit instrumentului FedWatch al CME.
„Ceea ce reiese clar din declarațiile recente ale oficialilor Fed și din evoluțiile economice este că progresul în atingerea țintei de inflație a încetinit, iar economia continuă să performeze, ceea ce permite factorilor de decizie să adopte o abordare mai prudentă în relaxarea politicii monetare pentru 2025”, a declarat Rodrigo Catril, strateg principal pentru valute la National Australia Bank.
Președinta Fed San Francisco, Mary Daly, a declarat, de exemplu, că este de acord cu reducerea dobânzilor în decembrie, dar susține „o abordare mai atentă și precaută” pentru reducerile ulterioare.
Dolarul a crescut cu 0,3%, ajungând la 153,09 yeni, cel mai înalt nivel din sfârșitul lunii noiembrie. Traderii văd doar 23% șanse pentru o creștere de un sfert de punct procentual a dobânzii de către Banca Japoniei pe 19 decembrie, după ce rapoartele Reuters și Bloomberg au sugerat că oficialii japonezi ar putea amâna această decizie pentru a aștepta mai multe dovezi privind creșterile salariale și pentru a observa evoluția politicii americane sub președintele ales Donald Trump.
Dolarul a câștigat aproximativ 2% față de yen în această săptămână, marcând cea mai bună performanță săptămânală din septembrie.
Moneda americană a rămas stabilă la 0,8930 franci, după o creștere de 0,93% peste noapte, în urma reducerii neașteptate a dobânzii cu jumătate de punct de către Banca Națională a Elveției. Pe parcursul săptămânii, dolarul a câștigat 1,6% față de franc, cea mai bună performanță din septembrie.
Euro a scăzut ușor la 1,0457 dolari, cel mai redus nivel din 26 noiembrie, pierzând aproape 1% pe parcursul săptămânii. Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda cu 25 de puncte de bază și a lăsat deschisă posibilitatea altor reduceri, pe fondul apropierii inflației de ținta stabilită și al slăbiciunii economice persistente.
Lira sterlină a coborât la un minim al săptămânii, de 1,2658 dolari, în timp ce reducerile de dobânzi și posibilitatea unor tarife impuse de SUA au menținut dolarul canadian la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani și jumătate.
Yuanul chinezesc a scăzut la 7,2773 dolari, rămânând sub presiune după ce Reuters a raportat că Beijingul ia în calcul o depreciere suplimentară a monedei pentru a contracara un eventual război comercial cu SUA.
Dolarul australian, considerat un proxy pentru economia chineză, a coborât la 0,6365 dolari, apropiindu-se de minimul atins miercuri, după ce a pierdut câștigurile de joi, rezultate în urma unor date mai bune decât așteptările privind piața muncii.
Bitcoin s-a menținut la aproximativ 99.970 de dolari, stabilizându-se în jurul pragului de 100.000, după ce a atins un maxim istoric de 103.649 dolari pe 5 decembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
În perioada 1.I - 31.X.2024,...
Rata şomajului înregistrat în evidenţele AMOFM Bucureşti...
Dolarul a atins un maxim al...
Germania, motorul economic al...
Inteligența artificială ajută...
Guvernul României a aprobat, în...
Indicii principali au închis pe...
Grupaj de știri.
„Procesul de dezinflație este...
O veste bună, una mai puțin bună.
Jaguar, cunoscut pentru luxul și eleganța sa, a intrat...
Cursul valutar al zilei, comunicat de Banca Naţională.
Guvernul spaniol a anunțat joi deschiderea unei anchete...
Deciziile de politică monetară...
Un nou capitol în salarizarea...
Este concluzia nedorită a trei...
Ministerul Investițiilor și...
Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, a stabilit un...
Jared Isaacman, ales de...
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
La începutul acestui an,...
Anul 2024 a adus schimbări...
Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit...