Dolarul a atins un maximum al ultimilor doi ani față de euro și opt luni față de lira sterlină

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolarul a prins aripi / Foto: Freepik
Dolarul a prins aripi / Foto: Freepik
Dolarul american a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani față de euro și la un maxim al ultimelor opt luni față de lira sterlină, pe fondul unor date solide privind piața muncii din SUA, care au întărit încrederea investitorilor în puterea celei mai mari economii din lume.

Lira sterlină, care a fost cea mai performantă monedă G10 față de dolar anul trecut, a scăzut cu până la 1,2%, ajungând la 1,2371 dolari, cel mai scăzut nivel din aprilie. De asemenea, euro a scăzut cu 0,9%, la 1,0261 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, scrie Financial Times.

Un indice care urmărește dolarul față de un coș format din șase valute, inclusiv lira și euro, a crescut cu 0,7%.

Creșterea dolarului reflectă optimismul față de economia SUA

Evoluțiile de joi reflectă convingerea tot mai mare a investitorilor că creșterea economică solidă a SUA și inflația persistentă vor limita viteza cu care Rezerva Federală va reduce ratele dobânzii în acest an, sporind cererea pentru dolar în raport cu alte monede majore.

Datele de joi au arătat că noile cereri pentru beneficii de șomaj au atins cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni săptămâna trecută.

Piețele se așteaptă ca banca centrală a SUA să reducă ratele dobânzii cu 0,43 puncte procentuale până la sfârșitul anului 2025. În schimb, prognozele de creștere slabă pentru Regatul Unit și zona euro sugerează că Banca Angliei și Banca Centrală Europeană vor reduce ratele dobânzii cu 0,59 și, respectiv, 1,08 puncte procentuale în aceeași perioadă.

Evoluții pe piețele de capital

Pe piețele de capital, acțiunile americane au pierdut avansurile inițiale și au trecut pe roșu la prânz, ora New York-ului. Indicele S&P 500 a scăzut cu 0,6%, iar Nasdaq Composite, dominat de sectorul tehnologic, a înregistrat o scădere de 0,7%.

Lira sterlină „a fost serios lovită” joi, pe măsură ce investitorii și-au redus pozițiile lungi pe această monedă, a declarat Kit Juckes, strateg valutar la Société Générale. „O mare surpriză de la sfârșitul anului trecut a fost că dolarul nu a fost vândut masiv, deși, în mod obișnuit, traderii își acoperă pozițiile”, a spus el.

„Lira este o monedă deținută de mulți investitori, ceea ce o face vulnerabilă atunci când dolarul continuă să crească, mai ales în condiții de tranzacționare reduse”, a adăugat Juckes.

Date economice slabe și prețuri mai mari la gaze naturale

Alți analiști au indicat datele slabe privind producția industrială din Regatul Unit și zona euro, publicate joi dimineață, și amenințarea unor prețuri mai mari la gazele naturale drept factori care ar putea afecta atât lira, cât și euro.

Miercuri, în primele ore, gazele rusești au încetat să mai curgă prin Ucraina către statele UE, după expirarea unui acord de cinci ani. Aceasta înseamnă că țările europene vor fi nevoite să importe gaz natural lichefiat (GNL) mai scump din alte surse.

UE își golește stocurile de gaze într-un ritm mai rapid decât în timpul crizei energetice de acum trei ani, pe fondul cererii crescute din cauza iernii reci, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.

„Prețurile mai mari la gaze ar fi negative pentru balanța comercială a Regatului Unit și a altor economii din zona euro, având în vedere că acestea sunt mari importatoare de energie”, a declarat Lee Hardman, strateg valutar la MUFG Bank.

David Oxley, economist-șef pentru climă și mărfuri la Capital Economics, a spus că prețurile ridicate la gazele naturale în UE vor menține presiunea asupra sectorului industrial al regiunii, dar nu vor schimba semnificativ perspectivele privind inflația și ratele dobânzii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

CNE Cernavoda

Banca Mondială anunţă noi investiţii în România

România este o țară sigură și stabilă politic și...

Republica Moldova a primit statutul de candidat din partea UE
foto: pexels.com

Ajutoare financiare pentru crescătorii de ovine şi caprine

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a discutat marţi...

Foto: Pexels.com
pexels.com
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Aur și alte metale prețioase
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com

Risc de accident nuclear în Ucraina. Avertisment oficial

Șeful AIEA avertizează asupra riscului unui accident...

foto: pexels.com

Spania reduce săptămâna de lucru fără scăderi salariale

Spania reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore fără...

Bani / FOTO: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

Sute de oameni fug din Santorini din cauza cutremurelor

Cutremurele zguduie Santorini: sute de oameni evacuați...

Daniel Dăianu / Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Contabilă / Foto: Freepik
DeepSeek

Italia blochează chatbotul DeepSeek

Italia blochează chatbotul DeepSeek din cauza...

FMI
Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Coadă de TIR-uri
Energie electrică / FOTO: Freepik

250 milioane euro pentru securitatea energetică a Moldovei

Fondurile vor fi alocate în mai multe tranșe. 

Boabe de cafea
Erupția vulcanului din anul 1956
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Până la un punct
Incendiu / FOTO: Captură ecran
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Aluminiu
China / FOTO: Freepik

China se răzbună pe companiile americane, inclusiv Google

Companiile incluse pe lista neagră riscă amenzi...


pixel