Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Dolarul a scăzut cu 0,42% în jurul orei 15:55 GMT, ajungând la 1,0833 dolari pentru un euro. Față de moneda britanică a scăzut și mai mult (-0,90%, la 1,2396 dolari pe lira sterlină, minimul ultimei luni), după publicarea datelor privind inflația, care rămâne peste 10% în Marea Britanie, în ciuda unei ușoare încetiniri.
În SUA, vânzările cu amănuntul au scăzut mai mult decât se așteptau în decembrie (-1,1% față de luna precedentă), iar indicele prețurilor de producție PPI a scăzut cu 0,5% pe o lună și a crescut cu 6,2% pe un an.
Potrivit lui Andrew Hunter, analist la Capital Economics, "consumatorii încep să se dea peste cap în fața unor rate mai mari". Creșterile de dobândă ale Rezervei Federale (Fed) fac ca împrumuturile să fie mai scumpe și afectează vitalitatea economiei.
În timp ce inflația mai scăzută și consumul slab conturează un tablou mixt pentru economia americană, ambele ar putea permite băncii centrale să încetinească ritmul de creștere a ratelor, ceea ce ar face dolarul mai puțin atractiv.
În schimb, în Marea Britanie, "inflația împinge lira mai sus", a comentat Michael Hewson, analist la CMC Markets.
Deși inflația a încetinit la 10,5% în decembrie, de la 10,7% în noiembrie și de la 10,7% în ritm anual, ea rămâne la niveluri istorice ridicate, alimentând o criză a costului vieții în țară.
Forța inflației în special din sectorul serviciilor "este o sursă de îngrijorare pentru Banca Angliei (BoE), care se concentrează pe acest sector ca indicator al inflației generate în interiorul țării" și, prin urmare, mai direct afectat de politica sa monetară, a declarat Kallum Pickering, analist la Berenberg.
În cele din urmă, yenul s-a prăvălit (-0,65%, la 139,12 yeni pentru un euro). Banca centrală japoneză (BoJ) nu și-a modificat miercuri politica monetară ultra-acomodantă, în timp ce unii investitori se așteptau ca aceasta să majoreze plafonul pe care îl tolerează pentru randamentele obligațiunilor japoneze pe 10 ani.
"Decizia BoJ a dezamăgit foarte clar investitorii care se așteptau la noi acțiuni" după cea neașteptată din decembrie, au comentat analiștii de la ING.
"Perechea dolar/yen este văzută în prezent ca fiind una dintre cele mai volatile din lumea monedelor majore", au notat aceștia.
"Ne așteptăm ca participanții de pe piață să rămână sceptici cu privire la sustenabilitatea politicii de obligațiuni, având în vedere că BoJ a fost nevoită recent să cumpere cantități record de titluri pentru a-și apăra ținta privind rata datoriei pe 10 ani", a avertizat Lee Hardman, analist la MUFG.
Citește și BNR, curs valutar 18 ianuarie. Leul s-a depreciat în raport cu euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...