Dolarul a coborât, marți, până la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dolarul american a coborât marți la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei și impactul tarifelor asupra SUA, care au eclipsat orice posibil avantaj generat de noile taxe impuse Canadei, Mexicului și Chinei, transmite Reuters.

Noile tarife de 25% aplicate importurilor din Mexic și Canada, precum și dublarea taxelor pentru produsele chinezești la 20%, au intrat în vigoare la ora 12:01 a.m. EST.

Ca răspuns, China a anunțat impunerea unor taxe suplimentare de 10-15% asupra anumitor importuri din SUA, începând cu 10 martie. Canada și-a activat marți propriile tarife de represalii împotriva SUA, iar Mexicul este așteptat să urmeze exemplul.

Deși escaladarea unui război comercial ar putea, în mod normal, să impulsioneze dolarul american, datele economice slabe recente au afectat moneda și randamentele obligațiunilor din SUA.

Indicele privind producția realizat de Institute for Supply Management (ISM), publicat luni, a evidențiat preocupările legate de impactul tarifelor asupra industriei, continuând o serie de rapoarte economice modeste.

Indicele dolarului, care măsoară evoluția monedei americane față de un coș de șase valute majore, a scăzut cu 0,54%, ajungând la 105,96, cel mai redus nivel de la începutul lunii decembrie.

„Chiar dacă SUA își extinde acum regimul tarifar la Canada și Mexic, activitatea economică internă slabă... împiedică dolarul să se aprecieze pe fondul acestor vești,” a explicat Chris Turner, director global de piețe la ING.

Investitorii s-au refugiat în monedele tradiționale de siguranță, yenul japonez și francul elvețian, ambele avansând cu aproape 1%, în timp ce temerile privind creșterea economică și tarifele au afectat piețele bursiere.

Dolarul canadian s-a apreciat cu 0,45%, ajungând la 1,4471 CAD/USD, după ce luni atinsese un minim al ultimei luni, de 1,4542 CAD/USD, pe fondul confirmării tarifelor.

Peso-ul mexican a pierdut aproximativ 0,3%, ajungând la 20,76 MXN/USD, după ce anterior coborâse la cel mai scăzut nivel din 3 februarie.

Analiștii consideră că mulți investitori speră ca tarifele să fie ridicate rapid dacă vor fi încheiate acorduri, așa cum s-a întâmplat în februarie, când primele amenințări tarifare împotriva Canadei și Mexicului au fost suspendate.

„Dimensiunea scăderilor inițiale pentru dolarul canadian și peso-ul mexican a fost relativ moderată, având în vedere amploarea tarifelor impuse,” a remarcat Lee Hardman, analist valutar senior la banca japoneză MUFG.

„Evoluția pieței sugerează că participanții încă speră ca aceste taxe să nu rămână în vigoare prea mult timp, ceea ce ar putea limita perturbările economice și comerciale.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel