Dolarul își accentuează pierderile, inflația încetinește în Statele Unite
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vești bune de peste Ocean
Vești bune de peste Ocean
Dolarul și-a adâncit declinul față de euro și lira sterlina, după publicarea cifrelor privind rata inflației pe luna mai din Statele Unite, care a consolidat convingerea investitorilor că, la ședința de miercuri, Rezerva Federală va decide o pauză în privința dobânzilor. 

În jurul orei 13:00 GMT, dolarul pierduse 0,54% față de euro, ajungând la 1,0816 dolari pentru un euro, cedând 0,72% față de lira sterlină, până la 1,2599 dolari pentru o liră.

În luna mai, rata inflației a încetinit brusc în Statele Unite, atingând 4,0% pe an, față de 4,9% în aprilie, cel mai scăzut din martie 2021. Într-o lună, prețurile de consum au afișat o creștere de doar 0,1% față de 0,4% în aprilie, potrivit Indicelui IPC publicat marți de Departamentul Muncii.

„Pentru perioada de referință, inflația a fost mai slabă decât se anticipa”, a spus Richard Carter de la Quilter Cheviot.

Aceste date cheie privind inflația din Statele Unite ce vin în ajunul deciziei de politică monetară a Rezervei Federale Americane (Fed) vor fi cu siguranță examinate de banca centrală a SUA, înainte de a lua o hotărâre privind dobânzile. Încetinirea inflației ar trebui astfel să ofere „o anumită marjă de libertate pentru a suspenda majorările ratelor măcar pentru viitorul apropiat”, sugerează Carter.

Riscul de recesiune devine tot mai puțin probabil, dar „creșterea economică va rămâne greu de obținut”, continuă el. După zece majorări consecutive ale ratei dobânzii, investitorii se așteaptă ca instituția monetară să decidă să nu majoreze principala dobândă cheie în iunie. 

Dacă o pauză este așadar „aproape sigură”, „tonul și substanța anunțului vor avea o reală pondere din punctul de vedere al piețelor”, atrage atenția Ricardo Evangelista, analist la ActivTrades.

În același timp, lira sterlină a beneficiat de cifre mai bune decât așteptările privind ocuparea forței de muncă în Regatul Unit, ceea ce ar putea oferi mai multă libertate Băncii Angliei (BoE) pentru a continua majorarea ratelor ca instrument de luptă împotriva inflației.

Rata șomajului a scăzut ușor în Marea Britanie la 3,8% la sfârșitul lunii aprilie, de la 3,9% în cele trei luni până la sfârșitul lunii martie. Banca Centrală Europeană (BCE) se va reuni joi, Banca Japoniei (BoJ) vineri și BoE săptămâna viitoare pentru decizia lor de politică monetară.

Curs valutar. Leul din ce în ce mai slab în fața euro. Aurul se scumpește

Moneda naţională s-a depreciat și marți în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9609 lei, faţă de cotaţia precedentă, de 4,9568 lei.

Pe de altă parte, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5911 comparativ cu ziua de ieri, când s-a situat la 4,5990 lei. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel