Dolarul își continuă cursa nebună

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Efectul dolarului asupra altor monede
Efectul dolarului asupra altor monede
Dolarul a atins miercuri un maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu yenul, depășind nivelurile care au determinat intervenția autorităților japoneze luna trecută, în condițiile în care traderii așteptau datele privind inflația din SUA și impactul acesteia asupra unor noi majorări ale dobânzii de către Rezerva Federală.

Lira sterlină a coborât la un nou minim al ultimelor două săptămâni, după ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a reafirmat că instituția pe care o conduce va pune capăt vineri programului de achiziții de obligațiuni. El a făcut apel la managerii fondurilor de pensii să finalizeze până atunci reechilibrarea pozițiilor lor.

Randamentul obligațiunilor 

Dolarul australian, sensibil la risc, a coborât la minimul ultimilor doi ani și jumătate. Dolarul a câștigat 0,3%, până la 146,30 yeni, în timpul sesiunii asiatice, după ce a urcat până la 146,35, nivel care nu a mai fost atins din august 1998. Moneda japoneză este deosebit de sensibilă la diferența dintre randamentul obligațiunilor pe termen lung din SUA și cel al obligațiunilor japoneze. Randamentul obligațiunilor de trezorerie pe 10 ani a crescut la 4,006% peste noapte, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, în timp ce randamentul obligațiunilor guvernamentale japoneze este menținut aproape de zero de către Banca Japoniei. La 22 septembrie, autoritățile japoneze au efectuat prima intervenție de cumpărare de yeni din 1998 încoace, când yenul a scăzut la 145,90 yeni. Ministrul japonez de Finanțe, Shunichi Suzuki, a declarat miercuri că autoritățile vor lua măsurile necesare pe piața valutară, adăugând că ceea ce este important este viteza de circulație a monedei, relatează agenția de presă Jiji Press.

În condițiile în care dolarul domină, băncile centrale continuă să ia măsuri decisive.

Între timp, raportul de joi privind prețurile de consum din SUA ar putea declanșa mișcări bruște care ar duce la o nouă intervenție. Fed a semnalat că va continua campania agresivă de majorare a ratelor pentru a limita inflația, iar rapoartele recente privind piața muncii din SUA au spulberat speranțele unor participanți pe piață că factorii de decizie ar putea încetini ritmul de majorare a ratelor. Președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, a susținut acest punct de vedere, afirmând că banca centrală americană nu a reușit încă să domolească inflația galopantă și că va trebui să continue să majoreze ratele.

Indicele dolarului american (care compară dolarul verde cu un coș de șase valute importante, inclusiv yenul, lira sterlină și euro) a crescut ușor cu 0,16%, la 113,52, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 29 septembrie, la 113,54. Lira sterlină a scăzut cu 0,13%, la 1,0947 dolari, după ce a atins 1,09385 dolari, marcând un nou minim din 29 septembrie, în urma comentariilor guvernatorului BoE. Randamentele Gilt au crescut marți, împingând în sus randamentele din SUA. Euro a revenit peste noapte la cel mai scăzut nivel din 29 septembrie, la 0,9670 dolari, și nu a rămas departe de acest nivel, tranzacționându-se cu 0,17% mai jos față de închiderea de marți, la 0,96885 dolari.

Temerile că majorările agresive continue ale politicii monetare de către Fed și de către majoritatea colegilor săi vor duce economia mondială în recesiune continuă să influențeze sentimentul de risc. Aussie a coborât până la 0,62395 dolari, un nivel văzut ultima dată în aprilie 2020, iar ultima dată a fost tranzacționat cu 0,5% mai jos, la 0,62415 dolari. Dolarul neozeelandez a scăzut cu 0,21%, la 0,5570 dolari, apropiindu-se de minimul din ziua precedentă de 0,5536 dolari, un nivel care nu a mai fost înregistrat din martie 2020.

Citește și Curs valutar, 12 octombrie 2022. Leul are o zi proastă şi pierde teren în faţa euro şi a dolarului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel