Dolarul, măcinat de zvonuri și speculații

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Dolari / FOTO: Unsplash
Dolari / FOTO: Unsplash
Dolarul a pierdut teren luni, pe fondul unor informații mai mult sau mai puțin oficiale.

În weekend, mijloacele de informare în masă de peste Ocean au dat de înțeles că tarifele vamale reciproce planificate de Donald Trump vor fi mai țintite decât  anticipase inițial piața.

Moneda americană s-a depreciat după ce Bloomberg și Wall Street Journal au raportat că majorarea tarifelor vamale, care urmează să intre în vigoare pe 2 aprilie, „nu va fi la fel de extinsă cum s-a anunțat inițial sau cum se temea piața”, a comentat Lee Hardman, analist la MUFG.

Tarifele vamale vor fi aplicate selectiv

Conform unui articol Bloomberg publicat sâmbătă, țările care nu impun taxe împotriva SUA și cu care Washingtonul înregistrează un excedent comercial ar putea fi exceptate de la noile tarife. De asemenea, administrația americană nu ar avea în plan introducerea unor tarife vamale distincte pe sectoare.

„Alte tarife existente, cum ar fi cele pe oțel și aluminiu, s-ar putea să nu fie cumulative, ceea ce ar reduce impactul potențial asupra acestor sectoare”, a declarat săptămâna trecută secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, conform analizei lui Hardman de la MUFG.

Impactul asupra inflației și asupra politicii Fed

O creștere a tarifelor vamale în SUA ar putea accelera inflația, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală (Fed) să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat, așa cum a făcut săptămâna trecută. Posibila relaxare a planului tarifar al lui Donald Trump pune astfel presiune asupra dolarului.

În jurul orei 10:55, dolarul a scăzut cu 0,22% față de euro, atingând 1,0842 dolari, și s-a depreciat cu 0,33% față de lira sterlină, ajungând la 1,2963 dolari.

Activitatea economică din zona euro

În martie, activitatea economică a sectorului privat din zona euro a crescut pentru a treia lună consecutiv, potrivit indicelui PMI Flash publicat luni de S&P Global, care a ajuns la 50,4, față de 50,2 în februarie. Un indice peste 50 indică o creștere a activității economice, în timp ce o valoare sub acest prag reflectă o contracție.

„În ciuda unei redresări puternice a sectorului manufacturier german, indicele compozit pentru întreaga zonă euro a crescut doar ușor, ceea ce sugerează că avansul PIB va rămâne modest în primul trimestru”, a declarat Andrew Kenningham, analist la Capital Economics, adăugând că economia ar putea „accelera mai târziu în acest an”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel