Dolarul pierde teren, euro se apreciază. Investitorii își pierd încrederea în statutul de refugiu al monedei americane

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dolarul cedează teren în fața principalelor valute, pe fondul tensiunilor comerciale SUA-China și al incertitudinilor globale, arată o analiză Reuters.

Dolarul american s-a depreciat luni în raport cu toate monedele majore, după ce entuziasmul generat de un raport pozitiv privind piața muncii din SUA a fost umbrit de prudența dinaintea unor negocieri comerciale-cheie între SUA și China, programate să aibă loc în cursul zilei la Londra.

Discuțiile au loc într-un moment delicat pentru ambele economii: China se confruntă cu presiuni deflaționiste, iar incertitudinile comerciale afectează încrederea consumatorilor și a companiilor americane. În acest context, investitorii încep să regândească rolul dolarului ca activ de refugiu.

SUA vor fi reprezentate de secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerțului Howard Lutnick și reprezentantul pentru Comerț Jamieson Greer, în timp ce vicepremierul He Lifeng este așteptat să conducă delegația chineză.

„Un acord pentru a continua discuțiile e mai bun decât nimic, dar fără un progres concret, impactul asupra piețelor va fi probabil limitat”, a declarat Charu Chanana, strateg-șef la Saxo Markets.

Raportul de vineri privind ocuparea forței de muncă din SUA a oferit un răgaz investitorilor, după o serie de date economice dezamăgitoare. Deși dolarul s-a întărit inițial în urma acestor vești, reducând pierderile săptămânale la jumătate, moneda americană rămâne pe minus cu peste 8,6% de la începutul anului.


Yenul și euro recuperează teren, în timp ce dolarul pierde avânt

 

Luni, yenul japonez a câștigat 0,31%, ajungând la 144,42 unități/dolar, după ce economia Japoniei s-a contractat într-un ritm mai lent decât se estima în primul trimestru. În plus, premierul Shigeru Ishiba a comentat cu privire la potențialul impact al dobânzilor asupra economiei.

Euro s-a apreciat cu 0,18%, atingând 1,1417 dolari, în contextul în care piețele continuă să integreze mesajul cu ton agresiv transmis săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană.

Francul elvețian s-a întărit ușor cu 0,17%, până la 0,8209 dolari, iar lira sterlină a urcat cu 0,27%, ajungând la 1,3555 dolari.

Indicele dolarului (care măsoară evoluția monedei americane față de șase valute majore) a scăzut cu 0,07%, la 99,045 puncte, pe fondul relaxării ușoare a randamentelor titlurilor de Trezorerie americane, după creșterea de vineri.


Investitorii așteaptă datele despre inflația din SUA și impactul noilor tarife

 

Tot pe tema comercială, presa a relatat că Japonia pregătește o a șasea rundă de negocieri cu SUA, ce urmează să aibă loc la Washington.

Spre finalul săptămânii, atenția piețelor se va concentra pe publicarea raportului privind inflația din luna mai în SUA — un test important pentru a evalua efectele noilor politici tarifare asupra economiei.

Chiar dacă oficialii Rezervei Federale se află într-o perioadă de tăcere înaintea ședinței de politică monetară de săptămâna viitoare, semnalele transmise până acum indică faptul că nu se grăbesc să reducă dobânzile. Reziliența economică peste așteptări ar putea întări această poziție.

Piețele anticipează o posibilă scădere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, cel mai devreme în luna octombrie, potrivit datelor LSEG.

„Mai este prima lună în care ar trebui să se vadă impactul tarifelor universale de 10% impuse de Trump asupra importurilor din afara USMCA. Fed-ul va avea nevoie de mai multe luni de date privind inflația pentru a evalua nu doar efectul, ci și persistența acestuia”, au comentat analiștii ANZ Bank.

În China, yuanul offshore a fost cotat la 7,187 unități/dolar, după ce datele oficiale au arătat că exporturile au crescut într-un ritm mai lent, atingând un minim al ultimelor trei luni, în timp ce deflația prețurilor la porțile fabricilor s-a adâncit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

În regiunea Pacificului, dolarul neozeelandez a fost cotat la 0,6037 dolari americani, iar dolarul australian a urcat cu 0,25%, la 0,6511 dolari, într-un context de tranzacționare redus, cauzat de o sărbătoare națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Srâmtoare Ormuz
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului

pixel