Dolarul pierde teren, însă nu euro, ci alte monede, profită de acest lucru

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolar / FOTO: Freepik
Dolar / FOTO: Freepik
Dolarul a continuat să piardă din cota sa dominantă pe piețele internaționale anul trecut, dar beneficiarii principali nu au fost euro sau alte monede majore, ci rivali mai mici și aurul, relevă un raport publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit Reuters.

Totuși, accelerarea vânzărilor de active denominate în dolari, începută în aprilie, pe fondul unei politici economice americane tot mai impredictibile, oferă o oportunitate pentru moneda unică europeană - cu condiția ca blocul celor 20 de state din zona euro să avanseze în direcția integrării fiscale, inclusiv prin emiterea de datorie comună, a subliniat președinta BCE, Christine Lagarde.

Doar în 2024, dolarul a pierdut două puncte procentuale din cota sa în rezervele valutare globale. Deși euro a înregistrat câștiguri marginale, principalele creșteri au fost înregistrate de yenul japonez și dolarul canadian, potrivit raportului BCE.

La finalul anului trecut, dolarul deținea în continuare 58% din rezervele valutare la nivel mondial, însă acest nivel este cu 10 puncte procentuale mai mic decât în urmă cu un deceniu. Între timp, ponderea euro a rămas relativ stabilă, la sub 20%.

Aurul a fost un alt mare câștigător în 2024: băncile centrale au cumpărat peste 1.000 de tone metrice, într-un ritm record - de două ori mai mare decât media anuală din ultimii zece ani.

„Datele din sondaje arată că două treimi dintre băncile centrale au investit în aur pentru diversificare, iar două cincimi au făcut-o ca protecție împotriva riscurilor geopolitice”, notează BCE.

Cumulând toate rezervele, aurul a ajuns să reprezinte 20% din total, în timp ce euro a contat pentru 16%, potrivit instituției de la Frankfurt.

Începând cu luna aprilie, apar semnale că euro începe totuși să beneficieze de context. Randamentele titlurilor de trezorerie americane au crescut, dar dolarul s-a depreciat semnificativ față de euro — o corelație neobișnuită, care sugerează că investitorii pun la îndoială statutul dolarului ca activ suprem la nivel global și cer prime de risc mai mari pentru a deține active americane.

 

Problema datoriei comune

 

Zona euro se confruntă însă cu o problemă de fond: lipsa unui activ sigur, lichid și de amploare, comparabil cu titlurile de trezorerie americane. Datoria publică este emisă individual de statele membre, ceea ce fragmentează piața dacă nu se emit mai multe obligațiuni comune.

Economiști de renume, precum Olivier Blanchard și Angel Ubide, propun crearea unui mecanism de datorie dual: obligațiuni comune „albastre” susținute de venituri dedicate și obligațiuni naționale „roșii”.

„Condițiile sunt mult mai favorabile astăzi, mai ales dacă emisiunile de obligațiuni albastre sunt calibrate cu prudență”, a declarat miercuri economistul-șef al BCE, Philip Lane. El a readus în discuție și propria propunere privind o obligațiune sintetică a zonei euro — un portofoliu diversificat de titluri guvernamentale, împărțit în tranșe.

Totuși, sistemul bancar european rămâne fragmentat, iar UE nu dispune încă de o uniune a piețelor de capital, cu reguli armonizate și actori transfrontalieri puternici. În plus, Europa duce lipsa unei capacități de apărare militară care să ofere garanții geopolitice — un criteriu important pentru managerii de rezerve internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com

pixel