Dolarul resimte efectele tarifelor impuse de SUA și ale scăderii încrederii consumatorilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dolarul american a rămas fără direcție miercuri, afectat de datele slabe privind încrederea consumatorilor din SUA și de îngrijorările legate de impactul tarifelor comerciale asupra creșterii economice, relatează Reuters.

După ce a coborât temporar sub pragul de 150 de yeni, dolarul s-a stabilizat la 150,55 yeni în sesiunea asiatică, însă traderii au ezitat să adopte poziții clare, în contextul unei săptămâni marcate de incertitudini comerciale.

Euro, care a pierdut teren treptat după atingerea unui maxim al ultimelor cinci luni, s-a stabilizat în jurul valorii de 1,0783 dolari. Lira sterlină a rămas constantă la 1,2931 dolari înaintea publicării datelor privind inflația din Marea Britanie și a actualizării bugetare a guvernului britanic.


Reacții limitate pe piețele valutare după acordurile SUA-Rusia-Ucraina

Atât euro, cât și rubla rusească au avut reacții minore la anunțul acordului dintre SUA, Rusia și Ucraina privind încetarea atacurilor maritime și a celor asupra infrastructurii energetice. Cu toate acestea, prețurile grâului au scăzut, după ce SUA au declarat că vor susține ridicarea sancțiunilor asupra agriculturii rusești.

Piețele financiare se pregătesc pentru săptămâna viitoare, când președintele SUA, Donald Trump, ar putea impune sau anunța detalii despre un nou pachet de tarife vizând industria auto, cipurile și produsele farmaceutice.


Reacția dolarului australian și a piețelor emergente

Dolarul australian s-a menținut ușor peste pragul de 0,63 dolari, fără fluctuații semnificative după publicarea datelor privind inflația din februarie, care au fost ușor sub așteptări. De asemenea, bugetul federal prezentat marți, ce include reduceri de taxe și creșteri ale împrumuturilor pentru finanțarea unor măsuri de sprijin înaintea alegerilor din mai, nu a avut un impact major asupra monedei.

"Principalul factor care va influența dolarul australian în următoarele săptămâni și, posibil, luni, este politica comercială a SUA și reacția guvernelor străine", a declarat Joe Capurso, strateg la Commonwealth Bank of Australia. Acesta a avertizat că, în cazul unor tarife mai mari decât cele anticipate și a unor măsuri de retorsiune din partea altor state, dolarul australian ar putea coborî spre 0,60 dolari.

Dolarul neozeelandez a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 0,5750 dolari.


Dolarul american în scădere pe termen lung

Tarifele comerciale și amenințările privind noile taxe vamale au determinat mișcări neașteptate pe piețele valutare. În loc să sprijine dolarul prin creșterea inflației, incertitudinile privind impactul tarifelor asupra economiei americane au pus presiune asupra monedei.

Datele publicate marți au arătat că încrederea consumatorilor americani a scăzut în martie la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, reflectând îngrijorările tot mai mari ale gospodăriilor.

Indicele dolarului, care a avut o creștere puternică între septembrie și ianuarie, este pe cale să încheie trimestrul cu o scădere de aproximativ 4%, stagnând la 104,32 în sesiunea asiatică.


Lira turcească și rupia indoneziană, sub presiune

Pe piețele emergente, lira turcească a reușit să se stabilizeze sub pragul de 38 unități per dolar, după ce ministrul de finanțe și guvernatorul băncii centrale au asigurat investitorii că vor lua măsuri pentru a calma turbulențele financiare generate de arestarea principalului rival politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În Indonezia, rupia s-a apropiat de un minim istoric, în contextul temerilor privind încetinirea creșterii economice și creșterea cheltuielilor guvernamentale, care au afectat încrederea în cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com

Efectele asupra economiei ale trecerii la ora de vară

Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și...

Tricolorul României

Vești bune pentru românii din diaspora

Guvernul adoptă o ordonanță de urgență care reformează...

Cercul Polar / FOTO:Wikipedia
Energie / FOTO: Freepik
Dezastru / FOTO: Freepik
Ouă / FOTO: Freepik
DC Media Group
Electrica / FOTO: https://www.facebook.com/electrica.romania/photos_by
Dolari / FOTO: Freepik

Dolarul scade, aurul profită de incertitudine

Piața valutară a fost marcată de incertitudinile...

Totul devine ca un labirint / FOTO: Freepik
Bună dimineața!/ FOTO: Freepik
Lingouri de aur

Preţul aurului a sărit de 456 lei/gram. Nou maxim istoric

Preţul aurului a ajuns la 456,5018 lei/gram, raportează...

Dolari și aur / Foto: Freepik
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com

Taxele auto impuse de Trump: „Tesla câștigă, Detroit plânge”

Decizia administrației Trump de a impune un tarif vamal...

Conducte

Bulgaria schimbă harta livrărilor de gaze în Europa de Est

Planuri anunțate de ministrul bulgar al Energiei.

Numărând bani/ FOTO: Freepik
Reuniune / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Conductă / FOTO: Freepik

Cehia a găsit o cale pentru petrolul de care are nevoie

Pentru a înlocui țițeiul pe care îl primea prin...

Nori negrii / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Completare documente / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
J. D. Vance, la Consiliul de Securitate de la Munchen
Sursa: Reuters
Foto: pexels.com
Strangere de mana. Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com

pixel