Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Vineri, yenul japonez a scăzut după ce a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni și jumătate, pe fondul unei creșteri a inflației în Japonia. În același timp, dolarul a înregistrat a treia scădere săptămânală consecutivă, în condițiile în care investitorii consideră că măsurile comerciale ale lui Donald Trump sunt mai degrabă amenințări decât acțiuni concrete.
Yenul a depășit pragul de rezistență de 150 pentru un dolar în timpul nopții de joi spre vineri, ajungând la 149,285 pentru un dolar, în timp ce obligațiunile de stat japoneze s-au vândut după anunțul că inflația a atins, în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni.
Cu toate acestea, yenul și randamentele obligațiunilor au început să scadă după ce guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a avertizat că banca centrală ar putea crește achizițiile de obligațiuni de stat dacă ratele dobânzilor pe termen lung vor crește prea rapid.
Euro rămâne stabil înaintea alegerilor din Germania
Euro a crescut cu 0,8% în timpul nopții și s-a menținut stabil în timpul sesiunii asiatice la 1,0504 dolari, în condițiile în care investitorii așteaptă alegerile din Germania de la sfârșitul săptămânii. Sondajele sugerează o posibilă victorie a unei coaliții conservatoare.
Dolarul a suferit pierderi semnificative, deoarece investitorii care au pariat pe o escaladare a războiului comercial s-au retras, pe măsură ce Trump evită măsuri drastice în privința tarifelor vamale.
Președintele american a impus tarife suplimentare de 10% asupra produselor chinezești și a anunțat reintroducerea taxelor pe oțel și aluminiu, măsuri similare cu cele din primul său mandat. Cu toate acestea, el a renunțat la impunerea de taxe asupra importurilor din Canada și Mexic, iar multe dintre celelalte amenințări rămân, deocamdată, doar la nivel de declarații.
„A fost un comerț foarte unilateral și o poziționare extrem de agresivă", a declarat Jason Wong, strateg la BNZ Wellington.
„Unii dintre cei care au mizat pe o creștere a dolarului încep să-și piardă răbdarea, deoarece singura măsură concretă luată de Trump până acum a fost impunerea unor tarife de 10% pentru China. În consecință, piața începe să își retragă o parte din capital", a adăugat el.
Optimism pe piața chineză
Donald Trump a declarat că președintele chinez, Xi Jinping, va vizita Statele Unite, fără a oferi un calendar exact. Această declarație a dus la creșterea yuanului la cel mai înalt nivel din ultima lună în tranzacțiile interne de joi, pe fondul speranțelor că un acord comercial ar putea preveni un război economic total.
În tranzacțiile offshore, yuanul a rămas stabil la 7,2385 pentru un dolar vineri.
Lira sterlină a atins cel mai înalt nivel de la jumătatea lunii decembrie, situându-se la 1,2674 dolari. Astăzi urmează să fie publicat indicele PMI (indicele managerilor de achiziții) la nivel global, ceea ce ar putea influența piețele valutare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...