Dolarul și-a luat avânt înainte de discursul lui Jerome Powell, șeful FED
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolari
Dolari
Dolarul american a atins vineri maximul ultimelor peste două luni, fiind pregătit pentru a șasea săptămână consecutivă de creșteri, investitorii căutând siguranța acestuia înainte de discursul președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care va evalua traiectoria ratelor dobânzilor.

Piețele vor diseca discursul de politică monetară pe care Powell îl va susține, astăzi, la Simpozionul de politică de la Jackson Hole, pentru a înțelege mai bine dacă Fed a terminat cu majorările de rate și cât timp intenționează să le mențină la un nivel ridicat.

Indicele dolarului, care măsoară moneda americană în raport cu șase rivali, a crescut cu 0,173%, la 104,25, cel mai ridicat nivel din 7 iunie. Indicele este a crescut cu peste 2% în august și ar trebui să pună capăt seriei de scăderi din ultimele două luni. "Piața se așteaptă ca Powell să folosească acest prijel pentru a sublinia teoria lui "mai sus pentru mai mult timp", având în vedere că economia americană a demonstrat o rezistență relativă", a comentat Christopher Wong, strateg la OCBC, din Singapore.

În opinia lui, Powell ar trebui să sublinieze că rezultatele politicii monetare depind în mare măsură de datele economice. "Riscul este ca mesajul sau tonul domnului Powell să fie perceput ca fiind mai puțin dur decât se anticipa", a spus Wong. 

Întrebarea momentului: Până când?

Doi oficiali ai Rezervei Federale au salutat timid creșterea randamentelor de pe piața obligațiunilor ca pe un lucru care ar putea completa eforturile băncii centrale americane de a încetini economia și de a readuce inflația la ținta de 2%, menționând în același timp că există șanse mari să nu mai fie nevoie de alte majorări ale dobânzilor.

Datele din cursul nopții au arătat, de asemenea, că numărul americanilor care au depus noi cereri de ajutor de șomaj a scăzut săptămâna trecută, în timp ce condițiile de pe piața muncii au rămas tensionate. Ultimele date economice au contribuit la atenuarea temerilor legate de o recesiune iminentă, însă, în condițiile în care inflația se situează încă peste ținta Fed, investitorii sunt îngrijorați că Fed ar putea menține ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.

"Întrebarea care se pune acum este cât timp intenționează Fed să mențină dobândile la cote ridicate", a declarat Tom Hopkins, manager de portofoliu la BIS Wealth Management. "Piața se așteaptă ca banca centrală să înceapă reducerea dobânzilor în luna mai a anului viitor, dar eu aș fi sceptic în această etapă, deoarece situația economică ar putea să nu justifice o relaxare monetară”, a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel