Domeniul construcţiilor sfidează criza. Creştere spectaculoasă în prima parte a anului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Economistul șef al BNR: Românii să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Gazul e posibil să fie folosit ca armă de război / Foto: Pexels.com
Economistul șef al BNR: Românii să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Gazul e posibil să fie folosit ca armă de război / Foto: Pexels.com
INS a dat publicităţii cifrele legate de evoluţia domeniului construcţiilor. 

În luna martie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2022 ca serie brută cu 34,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,6%, anunță INS.

În luna martie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna martie 2021 ca serie brută cu 4,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.

În perioada 1.I-31.III.2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-31.III.2021 ca serie brută cu 6,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%.

Comparativ cu februarie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 34,4%, creștere evidenţiată astfel: lucrările de construcţii noi (+40,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+15,0%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile nerezidenţiale (+46,7%), lucrările de construcţii inginereşti (+42,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+11,3%). Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-23,5%)şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,8%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,8%. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale și construcțiile inginerești cu 6,1%, respectiv cu 2,7%. Clădirile nerezidențiale au crescut cu 5,3%, potrivit Mediafax.

 

Comparaţie cu martie 2021

 

Comparativ cu martie 2021, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut pe total cu 4,6%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,6%), lucrările de construcţii noi (+2,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,7%). Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 25,1%, respectiv cu 0,5%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii ingineresti cu 5,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+3,0%), lucrările de reparaţii capitale (+0,9%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,9%. Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 22,8%, respectiv cu 0,7%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 9,4%.

Citeşte şi: Piața locurilor de muncă BUBUIE în România

Comparativ cu perioada 1.I-31.III.2021, în primul trimestru volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 6,5%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+15,0%), lucrările de reparaţii capitale (+5,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,1%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+18,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+18,0%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 7,0%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,4%), lucrările de reparaţii capitale (+2,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,2%). Pe obiecte de construcţii creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+21,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+16,2%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 11,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel