Domeniul construcţiilor sfidează criza. Creştere spectaculoasă în prima parte a anului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Economistul șef al BNR: Românii să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Gazul e posibil să fie folosit ca armă de război / Foto: Pexels.com
Economistul șef al BNR: Românii să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Gazul e posibil să fie folosit ca armă de război / Foto: Pexels.com
INS a dat publicităţii cifrele legate de evoluţia domeniului construcţiilor. 

În luna martie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna februarie 2022 ca serie brută cu 34,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,6%, anunță INS.

În luna martie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna martie 2021 ca serie brută cu 4,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.

În perioada 1.I-31.III.2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-31.III.2021 ca serie brută cu 6,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%.

Comparativ cu februarie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 34,4%, creștere evidenţiată astfel: lucrările de construcţii noi (+40,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+15,0%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile nerezidenţiale (+46,7%), lucrările de construcţii inginereşti (+42,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+11,3%). Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-23,5%)şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,8%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,8%. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale și construcțiile inginerești cu 6,1%, respectiv cu 2,7%. Clădirile nerezidențiale au crescut cu 5,3%, potrivit Mediafax.

 

Comparaţie cu martie 2021

 

Comparativ cu martie 2021, volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut pe total cu 4,6%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,6%), lucrările de construcţii noi (+2,6%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,7%). Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 25,1%, respectiv cu 0,5%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii ingineresti cu 5,5%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+3,0%), lucrările de reparaţii capitale (+0,9%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,9%. Pe obiecte de construcţii, clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 22,8%, respectiv cu 0,7%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 9,4%.

Citeşte şi: Piața locurilor de muncă BUBUIE în România

Comparativ cu perioada 1.I-31.III.2021, în primul trimestru volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 6,5%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+15,0%), lucrările de reparaţii capitale (+5,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,1%). Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+18,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+18,0%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 7,0%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,4%), lucrările de reparaţii capitale (+2,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,2%). Pe obiecte de construcţii creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+21,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+16,2%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 11,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Donald Trump
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului

pixel