Donald Trump, care refuză în continuare să îşi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, a încercat într-o lungă convorbire telefonică să-l atragă de partea sa pe Brad Raffensperger, alesul republican responsabil cu alegerile în acest stat, dialog în care a alternat presiunile cu măgulirile.
"Este în regulă să spui că ai recalculat", i-a spus Trump, printre altele, potrivit unei înregistrări a discuţiei realizate fără ştirea sa, făcută publică de Washington Post şi apoi preluată de alte mijloace de informare în masă.
"Tot ce vreau este să găsim 11.780 de buletine (...) pentru că am câştigat acest stat", i-a mai spus Trump. Victoria democratului Joe Biden în Georgia cu aproximativ 12.000 de voturi diferenţă a fost confirmată printr-o renumărare a voturilor şi audituri.
Invocând "zvonuri" ale unor fraude, Donald Trump susţine în acest dialog, cu o voce gâtuită de emoţie, că în mod "nedrept alegerile i-au fost furate". "Ştii ce au făcut şi nu vorbeşti despre asta: este o infracţiune, nu poţi lăsa să se întâmple asta, este un risc mare pentru tine", a adăugat ameninţător liderul de la Casa Albă.
Brad Raffensberger, alături de care se afla un procuror la statului, nu a cedat."Credem că cifrele noastre sunt bune", a răspuns Raffensberger pe un ton sobru. Publicarea acestei înregistrări, despre care Casa Albă a refuzat să comenteze, a stârnit o undă de şoc în capitala federală Washington.
"Dispreţul lui Trump faţă de democraţie este astfel expus", a comentat alesul democrat Adam Schiff, care consideră că presiunile sunt "potenţial condamnabile". Colega sa Debbie Wasserman Schultz a denunţat fapta unui "preşedinte disperat şi corupt".
Citește și Avertizare ANM. Cod GALBEN în mai multe județe ale țării
"Este copleşitor", a postat pe Twitter deputatul republican Adam Kinzinger, care a cerut colegilor săi de partid să nu-l urmeze pe preşedinte în contestarea rezultatelor scrutinului."Nu poţi face asta cu o conştiinţă curată", a adăugat congresmanul republican.
Donald Trump s-a angajat într-o adevărată cruciadă după alegerile din noiembrie pentru a nega victoria candidatului democrat Joe Biden, dar a suferit eşecuri sistematice în instanţă şi în faţa aleşilor locali, inclusiv a republicanilor, care au rezistat presiunii sale.
Colegiul electoral a declarat pe 14 decembrie victoria lui Joe Biden cu 306 electori faţă de 232 pentru preşedintele în exerciţiu, rezultat care urmează să fie certificat miercuri în Congres pentru ca apoi, pe 20 ianuarie, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...