Trump pleacă de la Casa Albă mai sărac iar procurorii îl așteaptă după colț

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump
Într-un fel, Donald Trump ar trebui să fie fericit că job-ul său la Casa Albă se apropie de sfârșit. Fostul magnat imobiliar a susținut întotdeauna că președinția este o pierdere financiară pentru el.

Renunțase la un salariu consistent pentru conducerea națiunii, iar regulile etice l-au împiedicat să se ocupe de imperiului său: „Acest lucru mă costă o avere”, s-a lamentat el în 2019 și a spus că perderile lui sunt undeva „între trei și cinci miliarde de dolari”. Față de această afirmație Revista Forbes a apreciat cifra ca pe una ”absurdă” deoarece Trump avea o avere de doar 3,1 miliarde de dolari la acea vreme, conform estimărilor revistei.

Ce este adevărat, totuși este că cel de-al 45-lea președinte american va părăsi Casa Albă mult mai sărac decât era când s-a a preluat funcția. În actuala listă ”Forbes” a celor mai bogați americani, el are o avere cu o valoare netă de 2,5 miliarde de dolari, clasându-se pe locul 339. Cu toate acestea, nu serviciul său către patrie este responsabil pentru averea în scădere, ci pandemia. Banii lui Trump sunt investiți tocmai acolo unde criza a distrus modele de afaceri: în industria ospitalității și a imobiliarelor. Hotelurile sunt goale, magazinele sunt închise, birourile sunt goale. New York este un oraș fantomă, iar Trump s-a plâns recent spunând despre acesta că: ”Se stinge”.

Prețurile imobiliare comerciale din Manhattan au scăzut. Trump Tower, cu cei peste 20.000 de metri pătrați de birouri și spații comerciale, valorează astăzi cu 30% mai puțin decât era acum un an, potrivit Forbes. Hotelul Trump International din Washington arată chiar mohorât iar valoare i-a scăzut cu două milioane de dolari net. Organizața Trump a vrea să scape de clădirea de lux aflată la câțiva pași de Casa Albă. Dar, în loc de ofertele de 500 de milioane de dolari, au primit doar propunerile de preț care uneori sunt mai mici de jumătate. Acum vânzarea a rămas în așteptare.

Donald Trump pune CONDIȚII. Numai așa va părăsi Casa Albă

Hotelul deja nu mai aduce fluxul de venituri după ce partizanii, lobby-știi și în general republicanii au produs o cifră de afaceri pentru Trump de 23 de milioane de dolari, doar cazându-se în acel hotel. 

Un zvon care se aude din ce în ce mai tare în ultima vreme este că Trump ar vrea să înceapă o carieră ca antreprenor media însă construirea unui canal de televiziune este un lucru costisitor iar creditorii nu il văd cu ochi prea buni, cu atât mai mult cu cât Deutsche Bank vrea să scape de creditul pe care i l-a acordat lui Trump.

De ce procurorii fac coadă la ușa lui Trump

După ce va părăsi Casa Albă, Trump va trebui să se confrunte cu doi procurori ambițioși din New York. Procurorul Cyrus Vance investighează Organizația Trump cu privire la suspiciunea de fraudă bancară și asigurare criminală, evaziune fiscală și manipulare a rezultatelor afacerii. 

Și procurorul general din New York, Letitia James, investighează o serie de proiecte imobiliare suspectate de posibile fraude. Michael Cohend, fost avocat al lui Trump, spune că omul de afaceri obișnuia să funcționeze cu două abordări diferite pentru prezentarea numerelor: una prin stabilirea valorii ridicate a imobilelor sale pentru a obține împrumuturi iar a doua abordare era una în care cifrele sunt mult mai slabe pentru impozite. La începutul lunii octombrie, Eric, fiul lui Trump, a fost audiat sub jurământ în această chestiune.

Trump are cu siguranță perspective de câștig. La fel ca unii dintre predecesorii săi, el va putea încasa sume frumoase pentru conferințe, să scrie bestseller-uri sau să-și asume propria emisiune de televiziune. Licențierea mărcii s-a dovedit a fi foarte profitabilă în trecut: hotelurile sau complexele rezidențiale se pot împodobi cu numele său și el însuși nu trebuie să investească un cent de capital. Potrivit New York Times, o astfel de afacere aduce până la un milion de dolari pe an, cel puțin la început.

Aceasta ar fi soluția ideală pentru Trump. Nu-i lipsește faima la nivel mondial. Întrebarea este mai degrabă cine pe piața în creștere a Chinei sau în Europa ar dori să se împăuneze cu numele Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel