Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa
Autor: Oana Pavelescu | 04 dec 2022, 10:49
Românii pot își pot accesa ăpropriile dosarele electronice de sănătate
Românii pot își pot accesa ăpropriile dosarele electronice de sănătate
Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru oricare dintre cei care sunt asigurați la sistemul național de asigurări de sănătate.

Astfel, dosarul electronic de sănătate poate fi accesat cu ajutorul unui medic care nu este neapărat medicul de familie.

Orice asigurat în sistemul național de sănătate își poate accesa dosarul de sănătate (fișa medicală) prin intermediul site-ului www.des-cnas.ro.

Primul pas trebuie făcut însă de medic. Acesta va trebui să genereze o matrice de securitate pentru asigurat, la solicitarea sa și în baza actului de identitate lucru care nu se poate face decât fizic. Apoi, odată generată matricea, pacientul are la dispoziție trei zile ca să-și stabilească o parolă pe care o va folosi ca să intre în dosarul său de  sănătate.

Autentificarea în portalul DES

Autentificarea în site-ul DES se poate face în două moduri:

- fie prin utilizarea cardului național de sănătate și a codului PIN asociat, dar și cu ajutorul parolei de acces;

- fie prin folosirea codului de asigurat de pe cardul de sănătate (CID) sau a codului numeric personal (CNP), a matricei de securitate și a parolei de acces.

Odată ce asiguratul este autentificat și are acces la dosar, va căpăta acces la informațiile medicale care îl privesc. De asemenea, se pot adauga informații medicale, să fie acordat ori să fie retras dreptul unui medic de a avea acces la dosar. Doar un medic și, dacă e cazul, reprezentantul legal pot accesa dosarul electronic de sănătate, iar nicidecum un alt pacient.

Informațiile din dosarul medical

La secțiunea „Sumar de urgență” se regăsesc: alergiile și intoleranțele diagnosticate, protezele și alte dispozitive medicale interne, transplanturile, procedurile medicale relevante pentru urgență, existența fistulei arterio-venoase, bolile cronice, bolile hematologice relevante pentru urgență, bolile transmisibile relevante pentru urgență, tratamentele curente și internările recente.

În cadrul secțiunii „Istoric medical” se găsesc informații precum: alergiile și intoleranțele diagnosticate, bolile cronice diagnosticate, istoricul de boli/diagnostice (altele decât alergiile și bolile cronice), intervențiile și procedurile efectuate, serviciile medicale, imunizările și tratamentele medicamentoase acordate în cadrul unor studii clinice.

La secțiunea „Antecedente declarate de pacient” se pot introduce de către pacient informații privitoare la sănătatea sa.

În cadrul secțiunii „Documente medicale” se regăsesc de depildă: trimiteri medicale, fișe de consultație, prescripții etc.

Trebuie reținut faptul că din dosarul medical al pacienților nu pot fi modificate sau șterse documentele.

Citește și:

Coasigurat. Cine poate fi și ce acte sunt necesare

Cei care nu au niciun venit pot fi asigurați la sistemul de asigurări de sănătate prin intermediul unui membru al familiei care este asigurat.

Conform art. 224 lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății sunt asigurați fără plata contribuției soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate.
  
Așadar, persoana pe care salariatul o are în întreținere, pentru a avea calitatea de coasigurat trebuie să nu realizeze niciun venit.
 
Conform art. 11 lit. e) din Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, din 29.11.2018 aprobate prin Ordinul Nr. 1549/2018 din 29 noiembrie 2018 documentele necesare sunt:
 
- actul de identitate valabil la data solicitării în original și în copie,

- documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată,

- declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că nu realizează venituri proprii,

- declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care această declara că are în întreținere persoană respectivă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe