Două cutremure uriașe, înregistrate de o misiune specială a NASA pe Marte
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Modulul InSight / Foto: NASA/Caltech
Modulul InSight / Foto: NASA/Caltech
NASA a înregistrat prin intremediul celui mai sensibil seismograf construit vreodată două cutremure uriașe din care unul a durat mai mult de 94 de minute.

Sonda NASA a detectat cele mai mari două evenimente seismice de până acum, cutremure care au avut loc în partea îndepărtată a planetei față de locul în care modulul se află.

Modulul InSight al NASA a aterizat pe Marte în noiembrie 2018, transportând cel mai sensibil seismometru proiectat vreodată. De la sosirea misiunii, aceasta a detectat cutremure, folosind semnalele pentru a cartografia interiorul planetei. Dar cele două cutremure recent anunțate au fost ceva speciale, potrivit oamenilor de știință din cadrul misiunii.

"Nu numai că sunt cele mai mari și cele mai îndepărtate evenimente cu o marjă considerabilă, [evenimentul supranumit] S1000a are un spectru și o durată diferite de orice alt eveniment observat anterior", a declarat autorul principal Anna Horleston, seismolog la Universitatea Bristol din Marea Britanie, într-o declarație publicată de Seismological Society of America, care a publicat noile cercetări. "Acestea sunt cu adevărat evenimente remarcabile în catalogul seismic marțian".

Cutremur PUTERNIC cu magnitudinea de 5,7

Primul eveniment seismic, numit S0976a, a avut magnitudinea 4,2, a avut loc pe 25 august 2021 și a avut originea în Valles Marineris, o vastă rețea de canioane care se întinde pe o distanță de 4.000 de kilometri, pe partea opusă a planetei față de InSight. 

Valles Marineris este ceea ce oamenii de știință numesc un sistem de graben, o vale cu blocuri de falii distincte care sunt relativ mai joase decât blocurile aflate de o parte și de alta a lor; complexul de canioane marțiene este unul dintre cele mai mari sisteme de acest tip din întregul sistem solar. Deși imaginile orbitale anterioare ale Valles Marineris au identificat urmările activității seismice de pe Marte, cum ar fi falii și alunecări de teren, detectarea din 2021 este prima dată când un eveniment a fost înregistrat în această locație. 

Al doilea cutremur pe Marte, denumit S1000a, a avut loc 24 de zile mai târziu, pe 18 septembrie 2021. Acest eveniment a fost puțin mai mic, cu magnitudinea 4,1, iar locația exactă a cutremurului rămâne necunoscută singura informație fiind că oamenii de știință l-au izolat în partea îndepărtată a planetei Marte. S1000a a durat, de asemenea, 94 de minute - cel mai lung eveniment seismic înregistrat vreodată pe Marte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel