Două cuvinte au făcut ca valoarea Rivian să ajungă la 90 de miliarde de dolari
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rivian R1T
Rivian R1T
Rivian Automotive Inc. a ajuns la o valoare de piață de 90 de miliarde de dolari la două zile după oferta publică inițială, determinând fanii să facă comparații cu Tesla Inc. 

Dar există diferențe clare. Atunci când Tesla a fost scoasă pe bursă în 2010, firma condusă de Elon Musk a dezvăluit venituri de 93 de milioane de dolari și pierderi mult mai mici decât cele de un miliard de dolari raportate de Rivian pentru prima jumătate a anului. Mai mult, capitalizarea inițială a pieței Tesla a fost de aproximativ 2 miliarde de dolari și nu a ajuns la 90 de miliarde de dolari până în 2020. 

Unsprezece ani mai târziu, Rivian este al cincilea mare producător auto din lume după capitalizarea de piață, după ce a livrat doar câteva vehicule electrice clienților. După ce au urcat cu 29% în prima zi de tranzacționare, acțiunile Rivian au crescut cu 5,5% în tranzacțiile de joi, înainte de începerea ședinței bursiere, ridicând evaluarea sa peste General Motors Co.

"Împreună cu oferta publică inițială a Lucid (LCID), cursa pentru a fi "următoarea Tesla" este în plină desfășurare și se întâmplă din ce în ce mai mult pe piețele publice", a scris Ben Laidler, strateg de piață global eToro, într-o notă, citată de Bloomberg.

Citește și: Amazon cumpără mii de mașini. Cine e producătorul

"Evaluarea Rivian o face o opțiune legitimă pentru investitorii instituționali care până acum au avut doar Tesla pentru a se juca în spațiul vehiculelor electrice", a scris într-o notă Nicholas Colas, cofondator al DataTrek Research. Colas a spus că unii investitori parcurg ciclic noile companii pe măsură ce acestea devin publice, vânzând după care vând acțiunile vechi și el cumpără pe cele noi.

Pentru cei care cred în Rivian, susținerea Amazon.com Inc. și Ford Motor Co. face din companie o achiziție convingătoare. "Investitorii au reacționat cu entuziasm la sprijinul acordat de Amazon și la camioneta sa R1T, care a primit recenzii foarte bune de la recenta sa lansare", a declarat directorul de investiții al AJ Bell, Russ Mould. 

Constructorii auto tradiționali încearcă să atragă atenția investitorilor cu propriile dezvoltări de vehicule electrice.

Rivian de această dată își datorează marele salt sintagmei ”următoarea Tesla” care se rostogolește intens pe rețelele de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...


pixel