Două grupuri ale termocentralei de la Rovinari vor fi oprite
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Termocentrala Rovinari
Termocentrala Rovinari
Începând de astăzi, două grupuri energetice ale termocentralelor din cadrul complexului energetic Oltenia devin istorie. Producția acestora va fi oprită, deși furnizau energie electrică pentru două milioane de gospodării.

De astăzi, grupul numărul trei al termocentralei Rovinari, care producea 330 de MW și care, iarna trecută, a asigura în sistemu energetic național energia pe bază de cărbune de care România a avut nevoie, va fi închis.  

Tot de astăzi, va fi oprit și grupul energetic numărul șapte de la termocentrala Turceni, care producea trei sute de MW. Împreună, cele două grupuri asigurau energia electrică pentru aproape două milioane de consumatori casnici. 

Conform Guvernului, cele două grupuri vor fi puse în conservare. Nu se știe ce se va întâmpla cu cei 3500 de angajați, cu tot cu mineri, care lucrau la cele două grupuri energetice.

Trei cariere miniere 

Pentru că, implicit, de la 1 iunie, adică de astăzi, ar trebui să își înceteze activitatea și trei subunități miniere conexe celor două grupuri energetice. 

Este vorba, după cum preciza publicația Impact de Gorj, despre subunitățile miniere Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. ”Avem două grupuri care intră mai repede în conservare și, odată cu ele, și cele trei cariere miniere Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. Ar trebui s avem ceva clar legat de cum se va funcționa pe mai depare, din iunie încolo, la subunitățile respective din termocentrale și minerit”, declara, recent, Vasile Tivig, membru al Sindicatului ”Energia” Rovinari. 

Ciucă: ”Nimeni nu va rămâne fără slujbă”

Totuși, la jumătatea lunii martie, premierul Nicolae Ciucă a asigurat că angajați de la Turceni și Rovinari nu vor fi concediați. ”Discuţiile pe care le-am avut şi rapoartele pe care le-am primit legat de ceea ce urmează să se întâmple cu angajaţii companiei a rezultat foarte clar că nu se pune problema ca oamenii să îşi piardă slujba. Vor rămâne în continuare angajaţi ai companiei pentru că se va face transferul către celelalte grupuri care funcţionează. Oricum la nivelul companiei este deficit de personal şi în felul acesta nimeni nu va rămâne fără slujbă”, a declarat, atunci, șeful Guvernului.

Decizia de închidere a grupurilor vine după ce Guvernul a adoptat o ordonanță, potrivit căreia Complexul energetic Oltenia va produce energie electrică pe bază de gaze și pe baza panourilor solare. Dacă nu ar fi luat această decizie, România risca să piardă 700 de milioane de euro din PNRR, pentru că și-a asumat un program prin care să înlocuiască energia poluatoare cu una mai curată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel