Două mari orașe din China cedează. Sunt primele fisuri în armura lui Xi?
Autor: Oana Pavelescu | 30 noi 2022, 20:17
Protestele din China au determinat autoritățile să slăbească restricțiile
Protestele din China au determinat autoritățile să slăbească restricțiile
Două uriașe orașe din China, Guangzhou și Chongqing au anunțat miercuri relaxarea restricțiilor privind COVID, la o zi după ce demonstranții din sudul orașului Guangzhou au intrat în conflict cu poliția, pe fondul unei serii de proteste împotriva celor mai severe restricții din lume legate de pandemia de Covid.

Demonstrațiile, care s-au extins în weekend la Shanghai, Beijing și în alte părți, au devenit o demonstrație de sfidare publică fără precedent de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping în 2012.

Orașul Chongqing, din sud-vestul țării, va permite contacților apropiați ai persoanelor cu COVID-19, în anumite condiții, să stea în carantină la domiciliu, a declarat un oficial al orașului.

Guangzhou, care se află în apropiere de Hong Kong, a anunțat, de asemenea, o relaxare a restricțiilor, dar cu un număr record de cazuri la nivel național, astfel că pare să existe puține perspective de a se produce o schimbare majoră în politica "zero-COVID", despre care Xi a spus că salvează vieți și pe care a proclamat-o drept una dintre realizările politicii sale.

Moartea lui Jiang Zemin și Tiananment

Unii protestatari și experți străini în domeniul securității consideră că moartea de miercuri a fostului președinte Jiang Zemin, care a condus țara timp de un deceniu de creștere economică rapidă după reprimarea din Tiananmen în 1989, ar putea deveni un nou punct de raliere pentru proteste după trei ani de pandemie.

Moștenirea lui Jiang a fost dezbătută pe grupurile Telegram ale protestatarilor, unii spunând că aceasta le-a oferit un motiv legitim pentru a se aduna.

"Cât de asemănătoare este istoria", scria în postarea unui protestatar, referindu-se la fostul secretar general al partidului Hu Yaobang, a cărui moarte în aprilie 1989 a fost considerată unul dintre factorii care au determinat protestele naționale din acel an.

Anunțând ridicarea restricțiilor în unele părți din Guangzhou, un oraș afectat puternic de recentul val de infecții, autoritățile nu au menționat protestele, iar districtul în care au izbucnit violențele de marți a rămas sub control strict.

Într-o înregistrare video a acestor confruntări postată pe Twitter, zeci de polițiști antirevoltă îmbrăcați în costume de protecție albe și ținând scuturi pe cap, avansau în formație peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zburau spre ei.

Poliția a fost văzută ulterior escortând un rând de persoane în cătușe.

Un alt clip video a arătat oameni aruncând cu obiecte în poliție, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând într-o mică mulțime pe o stradă îngustă, făcând oamenii să fugă pentru a scăpa de gaze.

În postările de pe rețelele de socializare se vorbește despre ciocnirile care au avut loc marți seara că au fost cauzate de o dispută privind restricțiile de izolare.

China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizație finanțată de guvernul american, a estimat că cel puțin 27 de demonstrații au avut loc în China de sâmbătă până luni. Grupul de reflecție ASPI din Australia a estimat că au avut loc 43 de proteste în 22 de orașe.

Reducerea restricțiilor

Pe lângă relaxarea restricțiilor din Guangzhou și Chongqing, oficialii din Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce telefoane iPhone-uri Apple și care a fost scena unor tulburări ale muncitorilor din cauza COVID, au anunțat reluarea "ordonată" a activităților comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport și a restaurantelor.

Anterior, oficialii de la nivel naționali din domeniul sănătății au declarat că China va răspunde "preocupărilor urgente" exprimate de public și că normele COVID ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcție de condițiile unei regiuni.

Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri pare a fi o încercare de a liniști publicul, autoritățile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la proteste.

Nu a fost clar cum au identificat autoritățile persoanele pe care doreau să le interogheze și nici câte astfel de persoane au contactat autoritățile.

Biroul de Securitate Publică din Beijing nu a făcut niciun comentariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe