Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Demonstrațiile, care s-au extins în weekend la Shanghai, Beijing și în alte părți, au devenit o demonstrație de sfidare publică fără precedent de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping în 2012.
Orașul Chongqing, din sud-vestul țării, va permite contacților apropiați ai persoanelor cu COVID-19, în anumite condiții, să stea în carantină la domiciliu, a declarat un oficial al orașului.
Guangzhou, care se află în apropiere de Hong Kong, a anunțat, de asemenea, o relaxare a restricțiilor, dar cu un număr record de cazuri la nivel național, astfel că pare să existe puține perspective de a se produce o schimbare majoră în politica "zero-COVID", despre care Xi a spus că salvează vieți și pe care a proclamat-o drept una dintre realizările politicii sale.
Moartea lui Jiang Zemin și Tiananment
Unii protestatari și experți străini în domeniul securității consideră că moartea de miercuri a fostului președinte Jiang Zemin, care a condus țara timp de un deceniu de creștere economică rapidă după reprimarea din Tiananmen în 1989, ar putea deveni un nou punct de raliere pentru proteste după trei ani de pandemie.
Moștenirea lui Jiang a fost dezbătută pe grupurile Telegram ale protestatarilor, unii spunând că aceasta le-a oferit un motiv legitim pentru a se aduna.
"Cât de asemănătoare este istoria", scria în postarea unui protestatar, referindu-se la fostul secretar general al partidului Hu Yaobang, a cărui moarte în aprilie 1989 a fost considerată unul dintre factorii care au determinat protestele naționale din acel an.
Anunțând ridicarea restricțiilor în unele părți din Guangzhou, un oraș afectat puternic de recentul val de infecții, autoritățile nu au menționat protestele, iar districtul în care au izbucnit violențele de marți a rămas sub control strict.
Într-o înregistrare video a acestor confruntări postată pe Twitter, zeci de polițiști antirevoltă îmbrăcați în costume de protecție albe și ținând scuturi pe cap, avansau în formație peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zburau spre ei.
Poliția a fost văzută ulterior escortând un rând de persoane în cătușe.
Un alt clip video a arătat oameni aruncând cu obiecte în poliție, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând într-o mică mulțime pe o stradă îngustă, făcând oamenii să fugă pentru a scăpa de gaze.
În postările de pe rețelele de socializare se vorbește despre ciocnirile care au avut loc marți seara că au fost cauzate de o dispută privind restricțiile de izolare.
China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizație finanțată de guvernul american, a estimat că cel puțin 27 de demonstrații au avut loc în China de sâmbătă până luni. Grupul de reflecție ASPI din Australia a estimat că au avut loc 43 de proteste în 22 de orașe.
Reducerea restricțiilor
Pe lângă relaxarea restricțiilor din Guangzhou și Chongqing, oficialii din Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce telefoane iPhone-uri Apple și care a fost scena unor tulburări ale muncitorilor din cauza COVID, au anunțat reluarea "ordonată" a activităților comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport și a restaurantelor.
Anterior, oficialii de la nivel naționali din domeniul sănătății au declarat că China va răspunde "preocupărilor urgente" exprimate de public și că normele COVID ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcție de condițiile unei regiuni.
Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri pare a fi o încercare de a liniști publicul, autoritățile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la proteste.
Nu a fost clar cum au identificat autoritățile persoanele pe care doreau să le interogheze și nici câte astfel de persoane au contactat autoritățile.
Biroul de Securitate Publică din Beijing nu a făcut niciun comentariu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...