AȘA te lasă HACKERII fără bani. Cum te poți păzi

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Infractorii cibernetici fie îți trimit un link către o adresă suspectă (dar care pare a băncii), fie te pun să descarci un fișier atașat.
Infractorii cibernetici fie îți trimit un link către o adresă suspectă (dar care pare a băncii), fie te pun să descarci un fișier atașat.
Specialiştii avertizează cu privire la e-mail-urile frauduloase care par a fi trimise de bănci cunoscute. Mailurile au ca scop să-i convingă pe oameni să acceseze linkuri sau să descarce fişiere periculoase care îi pot lăsa fără bani pe card.

Mailurile sunt scrise coerent şi îndeamnă la actualizarea datelor personale, descărcarea unor extrase de cont, reactivarea plăţilor online cu cardul etc. Infractorii cibernetici fie îți trimit un link către o adresă suspectă (dar care pare a băncii), fie te pun să descarci un fișier atașat.

Primul tip de mesaje le sugerează ţintelor să acceseze link-uri care duc către o pagină frauduloasă unde îşi vor introduce datele de acces pentru contul online corespunzător fiecărei bănci. Practic, victimele îşi oferă de bunăvoie informaţiile de conectare atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora.

A doua metodă este cea a fişierelor ataşate în diverse e-mail-uri, iar cei care le accesează se infectează cu ameninţări informatice care permit răufăcătorilor să urmărescă tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv să sustragă parole şi să aibă apoi acces neîngrădit la toate conturile online ale victimei.

Mailurile sunt bine realizate

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor în cauză şi sunt scrise concis şi lizibil. Atacatorii au renunţat la mesaje lungi şi scriu tot mai corect mesajele, fără erorile gramaticale specifice altădată acestor tipuri de înşelătorii.

Specialiştii Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înşelător în numele unor organizaţii precum Poşta Română, Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, DHL şi care instalau ameninţări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card, transmite Agerpres.

Care este soluția?

Citește și: OMS știe când se TERMINĂ pandemia. Veste DESCURAJATOARE

Specialiștii în securitate informatică recomandă utilizatorilor să folosească direct pagina de internet a companiei pentru a se conecta la diverse conturi şi să evitate să fie direcţionaţi către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.

Se recomandă verificarea cu atenţie expeditorul e-mail-ului şi adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente ataşate.

"Evitaţi să accesaţi fişiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu aşteptaţi vreun mesaj. Folosiţi o soluţie de securitate performantă capabilă să depisteze ameninţări informatice şi să blocheze instalarea acestora pe dispozitive. Folosiţi calculatorul de serviciu doar în scop profesional şi nu accesaţi de pe acesta aplicaţii sau programe în interes personal", transmit specialiştii în securitate informatică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel