Două miliarde de euro, pentru realizarea unor capacități de producție de energie regenerabilă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În comitetul de investiţii au fost aprobate scheme de aproximativ 2 miliarde de euro pentru realizarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile, a anunţat, joi, Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei.

"Pot menţiona că, la acest moment, în comitetul de investiţii au fost aprobate scheme de aproximativ 2 miliarde de euro pentru realizarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile, care vor fi împărţite în patru mari segmente, în proporţii egale. Va fi este o schemă pentru autorităţile publice de aproximativ 500 de milioane de euro, o schemă pentru persoane juridice, consumatori-prosumatori de aproximativ 500 de milioane de euro, o schemă pentru producători independenţi de 500 de milioane de euro şi o schemă pentru prosumatori care activează în domeniul agricol, ce va fi derulată împreună cu Ministerul Agriculturii, de 500 de milioane de euro. Totodată, trebuie să menţionez că prin Fondul de modernizare este ajutat şi planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, ceea ce presupune în domeniu solar, realizarea unor capacităţi de minimum 730 de megawaţi", a spus Dan Drăgan, la ediţia a II-a a Solar Energy Bucharest Summit.

El a făcut referire la contractele pentru diferenţă şi a menţionat că a avut loc prima dezbatere publică cu ceva timp în urmă şi în maximum două luni de zile urmează ca instituţia să pună în dezbatere publică forma finală a legislaţiei primare şi a mecanismului pentru contractele de diferenţă.

"Prin aceste contracte pentru diferenţă ne-am asumat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă o primă licitaţie la sfârşitul anului acesta, iar următoarea în anul 2024. Prin primele două licitaţii ne dorim realizarea unor capacităţi minime de aproximativ doi gigawaţi în prima licitaţie şi trei gigawaţi spre patru gigawaţi, în funcţie de apetitul pieţei, pentru aceste contracte prin acest mecanism pentru contracte pentru diferenţă. De unde finanţarea pentru acestea? Prima finanţare pentru casa de compensaţie se va face prin Fondul de Modernizare şi pot să vă anunţ că deja am prenotificat la Comisia Europeană intenţia noastră pentru această schemă de contracte prin diferenţă şi mecanismul lor de de finanţare în prima fază", a mai spus Dan Drăgan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

pixel