Două noi studii vin să ne liniștească: Vaccinurile protejează
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vaccinarea protejează chiar și acum și chiar și împotriva variantei delta
Vaccinarea protejează chiar și acum și chiar și împotriva variantei delta
Două noi studii guvernamentale ale SUA confirmă faptul că, deși puterea vaccinurilor împotriva coronavirusului scade în timp, acestea protejează încă puternic împotriva formelor severe ale bolii, chiar dacă varianta Delta care este foarte contagioasă copleșește acum lumea. 

Un studiu care a analizat regiunea Los Angeles a reafirmat că persoanele complet vaccinate sunt mult mai puțin susceptibile decât persoanele nevaccinate de a fi spitalizate, admise într-o unitate de terapie intensivă, necesită ventilație mecanică sau mor din cauza COVID-19. Între timp, un al doilea studiu care a urmărit luni de zile lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie, a constatat că eficacitatea vaccinului împotriva infecției cu COVID-19 a scăzut de la 91% la 66% odată ce varianta Delta a devenit dominantă, dar vaccinații erau încă mult mai puțin probabil să a fi infectat.

„Deși am văzut o reducere a protecției vaccinului COVID-19 împotriva variantei Delta, este încă o reducere de două treimi a riscului”, a explicat Ashley Fowlkes, autorul celui de-al doilea studiu și epidemiolog, pentru CNN.

„Efectul vaccinului este încă puternic”, a adăugat Fowlkes, în special împotriva bolilor severe. "Dar trebuie să continuăm să folosim măștile pentru puțin mai mult timp."

Studiul Fowlkes este în concordanță cu alte cercetări din întreaga lume care ilustrează tendința crescută a Delta de a provoca în mare măsură infecții minore în rândul persoanelor complet vaccinate.

Noua lucrare este cel mai recent capitol al unui studiu în curs, care urmărește personalul medical, primii respondenți și alți lucrători esențiali și de primă linie care primesc teste PCR săptămânale în opt locații din șase state americane, a raportat CNN. Marea majoritate dintre aceste persoane sunt vaccinate.

Șeful Pfizer: Vaccinarea anuală ar putea deveni norma

În studiul din Los Angeles, persoanele nevaccinate aveau șanse de cinci ori mai mari de a se infecta cu coronavirusul și de 29 de ori mai multe șanse de a fi spitalizate decât cei care erau complet imunizați. Este cea mai recentă dovadă că vaccinurile continuă să reducă semnificativ riscul de boli severe, în ciuda răspândirii variantei Delta care este mai contagioasă.

"Înainte de apariția Delta, părea că vaccinurile erau, de asemenea, foarte bune la protejarea împotriva infecției în general", a declarat pentru Washington Post Paul Simon, șef al Departamentului de Sănătate al regiunii Los Angeles. "Dar când Delta a apărut, a existat o schimbare mare, deoarece Delta este mult mai infecțioasă. Vaccinul nu a protejat la fel de bine împotriva infecției".

"Vaccinurile fac exact ceea ce ne-au promis că vor face - ne împiedică să ne îmbolnăvim și să murim, dar cu varianta Delta, vedem mai multă transmisibilitate decât am văzut cu varianta Alpha [britanică]", a declarat Barbara Ferrer , director al departamentului de sănătate din Los Angeles.

Și cazurile de îmbolnăvire a celor vaccinați vor continua să crească pe măsură ce ratele de vaccinare cresc în general, au subliniat experții.

"Pur și simplu, este vorba de matematică. Pe măsură ce avem mai mulți oameni vaccinați, mai multe infecții pe care le diagnostichăm vor fi la persoanele vaccinate", a declarat, epidemiologul statului Oregon Dean Sidelinger. - Nu este deloc neașteptat.

Cantitatea de virus care circulă în comunitate poate fi comparată cu intensitatea unei precipitații, a explicat Paul Simon.

"Nu este o ploaie; este o furtună. Chiar dacă sunteți complet vaccinat, ar trebui să adăugați acel strat de protecție suplimentară - o haina de ploaie, o mască - atunci când sunteți în ploaie", a spus Simon. "Odată ce vom împinge acest nivel de transmitere în comunității înapoi la unul scăzut, cred că persoanele care sunt complet vaccinate vor avea din nou mult mai multă încredere."

Ambele studii guvernamentale au fost publicate marți în CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel