În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Se merge pe două scenarii de bază. Un prim astfel de scenariu, poate cel mai optimist, arată o creștere a pensiilor de 12,3%. Ceea ce înseamnă că un pensionar care are un venit de 1200 de lei pe lună ar putea să ajungă la 1344 de lei, adică un plus de 144 de lei.
Totuși, este un scenariu optimist, pentru că, deși Ministerul Finanțelor a reușit să aducă mai mulți bani la bugetul de stat în prima parte a acestui an, nu pot fi excluse surprize, ținând cont de ceea ce se întâmplă în Ucraina.
În ceea ce privește scenariul doi, aici creșterea este ceva mai modestă, de 6-7%. Ceea ce înseamnă că un pensionar cu aceeași pensie, de 1200 de lei, va ajunge la 1284 de lei, adică un plus de numai 84 de lei.
Potrivit surselor Antena3 din Ministerul Muncii, acesta ar fi cel mai fezabil dintre scenariile avute în vedere.
La capitolul cheltuieli bugetare pentru pensii. În total, acestea se ridică la aproximativ 111 miliarde de lei, aproximativ 8,54% din Produsul Inter Brut. Important de precizat este că doar 97 miliarde de lei vin din bugetul de asigurări sociale, restul fiind completat de stat, respectiv 14,8 miliarde de lei.
De menționat, în context, că ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat zilele trecute că a reușit, după discuțiile cu comisarul european pentru Muncă, să stabilească faptul că ar putea fi majorate pensiile, adică să se depășească procentul de 9,4% din PIB până în 2070.
Totuși, chiar dacă s-ar rămâne la același procent de 9,4% din PIB, având în vedere că, pe ansamblul lor, cheltuielile bugetare cu pensiile se ridică la 8,4%, există posibilitatea unei creșteri de 1%.
Citște și E vestea zilei pentru pensionari! Ministrul Muncii: Aşa va fi pe viitor. Aspect extrem de important
Plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.
Marius Budăi a venit cu noi informaţii despre pensii, într-o conferinţă de presă organizată la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.
"Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici în sistemul de pensii şi i-am explicat domnului comisar de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Aşa va fi pe viitor, acest procent de 9,4% va fi flexibilizat, din mai multe motive. Am fost amândoi de acord că sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importantă, şi aşa trebuie să fie, şi susţinem acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
România, în fruntea producției...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...