Dragoș Pîslaru: Proiecte de 7,8 miliarde euro din PNRR nu pot fi finalizate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dragos Pislaru, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene
Dragos Pislaru, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene
Dragoș Pîslaru, noul ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene: 7,8 miliarde de euro din PNRR, sub semnul întrebării. „Avem o problemă sistemică”

Noul ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, a făcut joi primele declarații oficiale într-o conferință de presă marcată de un ton critic și alert față de situația în care se află implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministrul a prezentat un diagnostic sever: proiecte în valoare de 7,8 miliarde de euro sunt în pericol să nu fie realizate până în 2026.

Cererea de plată 3, parțial suspendată. Semne mari de întrebare pe investiții

„Cererea de plată 3 a fost doar parțial acceptată și plătită, iar 160 de milioane de euro sunt deja suspendate de Comisia Europeană din cauza neîndeplinirii a șase jaloane”, a declarat Pîslaru. Potrivit acestuia, problema nu constă doar în reformele amânate, ci în lipsa totală de progres fizic pe o bună parte dintre investițiile asumate: „Comisia ne întreabă din ce în ce mai serios cum vrem să implementăm acele proiecte care nu au fost nici măcar demarate”.

Printre domeniile afectate se numără educația (școli), sănătatea (spitale), infrastructura rutieră și feroviară (autostrăzi și căi ferate), locuințe pentru tineri, IMM-uri și programul de împăduriri.

Un balon de săpun de 47,4 miliarde euro

Ministrul a avertizat că în jurul PNRR a fost creat un „balon de săpun”: „Avem contracte promise în valoare totală de 47,4 miliarde euro, deși alocarea reală este de 28,5 miliarde. S-au fracționat proiectele mari pentru a încăpea cât mai multe în plan, dar asta a generat angajamente bugetare naționale suplimentare, într-un moment în care România are un deficit bugetar de 9,3%”.

El a criticat și atitudinea administrației trecute: „S-a mers pe principiul 'merge și așa', pe amânări și pe lipsă de asumare. Am avut un an electoral prelungit, cu zero voință de reformă. Nu e vorba de mofturile Comisiei Europene, ci de ceea ce noi am promis și nu am făcut.”

Blocaje din lipsă de bani. Plățile către constructori au fost amânate

Pîslaru a dezvăluit și o problemă acută de lichiditate: „Ministerul Finanțelor nu mai avea bani și a temporizat plățile pentru proiecte majore, cum ar fi autostrăzile. Dacă nu plătești furnizorii, nu ai progres fizic și, implicit, nu primești banii europeni.”

Soluția: monitorizare strictă, asumare și renegociere rapidă

După o analiză internă de urgență, Pîslaru a ministerială prezentat deja situația premierului Ilie Bolojan, care a convocat o întâlnire de criză cu toate ministerele de linie. „Fiecare minister a primit o fișă detaliată cu jaloanele restante. Trebuie să decidem ce se mai poate salva și implementa până la finalul lui 2026”, a precizat ministrul.

Pentru proiectele imposibil de finalizat în termen, guvernul va căuta surse alternative de finanțare, inclusiv prin fondurile de coeziune. „Nu vom renunța la școli, spitale și autostrăzi, dar trebuie să spunem clar ce se poate și ce nu. De data aceasta nu ne mai ascundem în spatele unei file bugetare”, a încheiat Pîslaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

TVA / Foto: Freepik.com
Schimb valutar
Adrian Negrescu, analist economic
Bani. Freepik.com
Vama Giurgiu
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
Sprijin pentru IMM-uri
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik
Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României
Sediul ANRE
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Yarlung Zangbo, Lhasa, Tibet
Lingouri de aur / Foto: Arhivă

Exporturile de metale prețioase ale Rusiei au explodat

Exporturile ruseşti de metale preţioase spre China...

Ce prevede legea promulgată de șeful statului

CCR, nouă decizie privind recalcularea pensiilor militare

Curtea Constituțională respinge excepțiile privind...


pixel