Dreptul pentru repararea electronicelor și electrocasnicelor, aprobat de Parlamentul European

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Reparații / sursa foto: Freepik.com
Reparații / sursa foto: Freepik.com
Parlamentul European a adoptat recent o directivă care obligă producătorii de electronice și electrocasnice să faciliteze reparațiile acestir dispozitive chiar dacă au ieșit din garanție.

Legea a fost aprobată cu 584 de voturi pentru, 3 împotrivă și 14 abțineri. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al unui produs prin reparații.

Totodată, consumatorilor li se vor pune la îndemână piese de schimb, instrumente și informații pentru a realiza reparațiile necesare dispozitivelor defecte pe cont propriu.

Noile norme garantează că producătorii oferă servicii de reparații în timp util și eficiente din punct de vedere al costurilor și informează consumatorii cu privire la drepturile lor la reparații. Bunurile reparate în cadrul garanției vor beneficia de o prelungire suplimentară de un an a garanției legale, ceea ce îi va stimula și mai mult pe consumatori să aleagă repararea în locul înlocuirii.

După expirarea garanției legale, producătorul este în continuare obligat să repare produsele de uz casnic obișnuite, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația UE, cum ar fi mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar smartphone-urile.

Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp. De asemenea, consumatorii pot împrumuta un dispozitiv în timp ce al lor este în service sau, dacă acesta nu poate fi reparat, pot opta pentru un dispozitiv reparat ca alternativă.

 

Servicii de reparații la îndemână

UE va pune la dispoziție consumatorilor informații pentru a-i ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparații (detaliind natura defectului, prețul și durata reparației). Pentru a facilita procesul de reparare, va fi creată o platformă online europeană cu secțiuni naționale pentru a ajuta consumatorii să găsească cu ușurință atelierele de reparații locale, vânzătorii de bunuri recondiționate sau cumpărătorii de articole defecte.

Noua lege vizează consolidarea pieței de reparații din UE și reducerea costurilor de reparații pentru consumatori. Producătorii vor trebui să furnizeze piese de schimb și unelte la un preț rezonabil și nu vor avea voie să utilizeze clauze contractuale, tehnici hardware sau software care să împiedice reparațiile. În special, aceștia nu pot împiedica utilizarea de către reparatorii independenți a pieselor de schimb second-hand sau a pieselor de schimb tipărite 3D și nici nu pot refuza să repare un produs doar din motive economice sau pentru că acesta a fost reparat anterior de altcineva.

 

Reparații la prețuri accesibile

Pentru a face reparațiile mai accesibile, fiecare stat membru va trebui să pună în aplicare cel puțin o măsură de promovare a reparațiilor, cum ar fi vouchere și fonduri pentru reparații, desfășurarea de campanii de informare, oferirea de cursuri de reparații sau sprijinirea spațiilor de reparații conduse de comunități.

Odată ce directiva va fi aprobată în mod oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente cu CO2, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an. De asemenea, consumatorii pierd anual aproximativ 12 miliarde de euro prin înlocuirea bunurilor în loc să le repare. În plus, se preconizează că noile norme vor aduce 4,8 miliarde de euro în creștere și investiții în UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel