Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
1. Începând din 2022, salariații pot beneficia de 10 zile libere pentru urgențe familiale, acestea fiind plătite, dar care trebuie recuperate ulterior.
2. Dreptul de a cere concediu pentru a îngriji o rudă grav bolnavă, așa numitul concediu de îngrijitor permite salariatului să acorde îngrijire sau sprijin unui membru al familiei sau unei persoane cu care locuiește în gospodărie și care suferă de boli grave. Noul concediu poate avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și se acordă la cerere.
3. Durata concediului paternal este acum de zece zile lucrătoare, față de cinci, anterior. Prelungirea la 15 zile a concediului paternal, prin obținerea unui atestat de absolvire a cursului de puericultură, se acordă salariaților tați pentru fiecare nou-născut, nu doar pentru primul, așa cum era anterior.
4. Dreptul de a primi mai multe informații înainte de a semna contractul individual de muncă (CIM), adică un document care să cuprindă, mai nou, mai multe detalii suplimentare referitoare, printre altele, la procedurile privind utilizarea semnăturii electronice, precum și dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator.
5. Dreptul de a avea mai multe detalii privind activitatea sa în contractul de muncă, precum natura locului de muncă, metoda de plată a salariului, condițiile de efectuare și de compensare sau plată a orelor suplimentare, condițiile perioadei de probă, nu doar durata acesteia etc.
6. Alt drept este cel de a nu fi supus unei noi perioade de probă, în cazul în care salariatul semnează un contract de muncă asemănător cu anteriorul la același angajator.
7. Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extrasalariale, respectiv sporuri, bonusuri, abonamentul medical privat ori tichete de masă sau cadou, etc.
8. Dreptul de a solicita mutarea pe un post vacant mai favorabil, cu condiția încheierii perioadei de probă și a existenței unei vechimi de cel puțin șase luni la același angajator.
9. Dreptul de a cere un program de muncă individualizat, ce poate însemna de la împărțirea duratei zilnice de lucru în două perioade (una fixă și una variabilă) la telemuncă sau muncă la domiciliu sau chiar programe de muncă cu timp redus de lucru.
10. Dreptul de a nu fi concediat pentru cererea drepturilor apărute recent.
11. Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului. Și în situația în care nu are obligația de avea un plan de formare profesională, angajatorul tot ar trebui să menționeze, în regulamentul intern, acest lucru.
12. Dreptul de a obține acces direct în Revisal din 2025.
13. Mai multe drepturi introduse de noua lege a dialogului social. Astfel, salariații au dreptul de a-și alege reprezentanți și când lucrează într-o firmă mai mică, prin proceduri pe care le stabilesc ei, nu angajatorii, dreptul de a fi informați anual despre drepturile lor individuale ori cele colective, chiar dacă lucrează într-o firmă care nu are sindicat, dreptul de a nu fi concediați dacă au mandat de reprezentare a colegilor pentru acțiunile pe care le fac în această calitate, dreptul de a-și înființa un sindicat mai ușor sau dreptul ca cei ce rămân fără slujbă să rămână membri de sindicat, dacă înainte de încetarea contractului individual de muncă făceau parte dintr-unul, și dreptul șomerilor de a adera la un sindicat.
14. Dreptul de a fi protejat dacă raportează anonim încălcări ale legislației. Legea avertizorilor de integritate stabilește că avertizorul în interes public care, în mod anonim, a raportat sau a divulgat public informații referitoare la încălcări ale legii, dar este ulterior identificat și suferă represalii beneficiază de măsurile de protecție, sprijin și reparatorii din noua lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...