Miercuri, compania americană de apărare high-tech Anduril Industries a va dezvălui Seabed Sentry, un sistem revoluționar de drone subacvatice capabile să spioneze submersibilele inamice timp de ani de zile... fără a fi detectate vreodată.
Conceput ca o rețea mobilă de senzori inteligenți, Seabed Sentry promite supraveghere continuă a oceanelor, fără a fi nevoie de infrastructurile tradiționale, costisitoare. Potrivit Anduril Industries, compania-mamă, acest robot spion poate opera la peste 500 de metri adâncime, are o autonomie de mai multe luni – chiar ani – și o capacitate de transport mai mare de 0,5 metri cubi. Arma sa secretă este un sonar de generație nouă, inspirat de brațele telescopice ale sateliților, care îi permite să detecteze mișcările subacvatice cu o precizie neegalată.
Anduril a publicat pe site-ul său oficial, cu ocazia lansării, domeniile de aplicare ale sistemului. Printre ele se numără: cartografierea fundului mării și a ecosistemelor marine, securizarea porturilor, războiul anti-submarin și războiul anti-nave de suprafață.
Inteligența artificială, în centrul războiului subacvatic
Deși inteligența artificială stârnește numeroase dezbateri de natură etică, în domeniul apărării ea se impune mai ales ca un atu strategic. Seabed Sentry este exemplul perfect: acest robot se bazează pe platforma Lattice AI pentru a integra diverși senzori și pentru a asigura o comunicare în timp real, făcând supravegherea subacvatică autonomă, discretă și eficientă, potrivit Interesting Engineering.
Seabed Sentry integrează tehnologia Sea Spear, dezvoltată de Ultra Maritime, care îi permite să opereze cu o precizie excepțională chiar și în cele mai ostile medii subacvatice. Acest sistem performant oferă capacități de detecție pe distanțe lungi, chiar și în zone izolate sau slab monitorizate, consolidând astfel rolul său-cheie în supravegherea strategică a fundurilor marine.
Un răspuns la submarinele „fantomă” rusești?
Momentul acestei dezvăluiri nu este deloc întâmplător. Forțele NATO sunt tot mai îngrijorate de proliferarea submarinelor rusești Yasen-M, recunoscute pentru furtivitatea lor excepțională. Deja au fost lansate operațiuni precum Baltic Sentry (de către NATO) și Nordic Warden (de către Marea Britanie), pentru a contracara această amenințare în Marea Baltică.
Cu Seabed Sentry, Statele Unite și aliații lor ar putea dispune de un instrument discret și redutabil pentru a urmări aceste submersibile în apele adânci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Plenul Consiliului Superior al...
Bursa de Valori București...
Președintele interimar Ilie...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...