Cine mai are încredere în dolar?
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Decizia autorităţilor vine în contextul atacurilor repetate la graniţa cu Ucraina şi după ce mai multe bucăţi de drone ruseşti au fost găsite pe teritoriul nostru. Alăturarea la acest program ar îmbunătăţi apărarea aeriană şi securitatea graniţelor.
Trei drone ruseşti care au ţintit porturile ucrainene de la graniţa cu România au căzut pe teritoriul ţării noastre, iar autorităţile iau în considerare îmbunătăţirea securităţii împotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei. Pe lângă ajutorul cerut partenerilor NATO, statul român vrea să se alăture programului Mistral, condus de Franţa, şi din care mai fac parte şi Belgia, Estonia, Cipru şi Ungaria.
Acest program este unul de achiziţii, care prevede îmbunătăţirea apărării aeriene şi a securităţii graniţelor. Autorităţile de la noi vor să cumpere dispozitive electronice de război şi sisteme antidrone. Un astfel de sistem este Mistral 3, produs de către francezii de la MBDA. Acesta este un sistem de apărare aeriană de rază scurtă, compus din rachete portabile, care pot fi folosite fie de pe lansatoare portabile, fie de pe vehicule, nave sau chiar elicoptere. Acest sistem şi-a dovedit eficacitatea şi în războiul din Ucraina.
Mistral 3 este un sistem de tip SHORAD/VSHORAD, cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune, care e foarte important mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă la gurile Dunării. România are carenţe în ceea ce priveşte înzestrarea cu aceste sisteme.
Un alt beneficiu este cel al termenului de livrare care mai ales acum, în contextul războiului de agresiune purtat de Federaţia Rusă. Un alt aspect, la fel de important, e că, dacă se va ajunge la un acord cu privire la aceste achiziţii, e că se va face prin programul european EDIRPA, acesta fiind un acord major în cadrul Uniunii Europene şi permite statelor care achiziţionează tehnică militară în comun și să primească o parte din fonduri înapoi.
În luna iunie a acestui an, ţările membre ale programului Mistral au semnat un contract comun de achiziţie, iar producţia se va dubla la 40 de unităţi pe lună de anul viitor. Tot în luna iunie, o companie românească de sisteme de securitate a primit un contract guvernamental de achiziţie în valoare de 8,5 milioane de dolari pentru un anumit număr de sisteme antidrone, prin PNRR, însă fără să fie oferite detalii suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Volkswagen ar putea muta o...
România înregistrează progrese...
Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...
Președintele Franței, Emmanuel...
Președintele Rezervei Federale...
Pentru prima dată în lume,...
Grupaj de știri.
Economia Germaniei a intrat...
Producţia de gaze a scăzut cu...
UBS avertizează asupra...
Instituția financiară austriacă...
China reduce ritmul scăderii...
Trump ar putea renunța în...
Există două situații concrete...
Atenționare de călătorie:...
Președintele interimar Ilie...
Reacţia autorităţilor din China...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...