Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a primit de la autoritatea naţională de resort peste 5 milioane de lei pentru despăgubirea proprietarilor micilor gospodării în care a fost depistată pesta porcină africană (PPA), a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul instituţiei tulcene, Mitică Tuchilă.
Pentru 80% din cele circa 1.300 de gospodării în care s-a identificat PPA medicii veterinari au finalizat dosarele de despăgubiri, iar pentru o parte din ele s-au efectuat şi plăţi.
"Din cele circa 1.300 de exploataţii private afectate de PPA, s-a finalizat întocmirea a circa 80% din dosare. Din acestea, 40% au fost deja plătite. Autoritatea Naţională a trimis 5,082 milioane de lei alocaţie bugetară pentru sumele prevăzute de aceste dosare şi urmează să vină şi banii pentru exploataţiile comerciale. Cred că cel târziu săptămâna viitoare vom avea şi banii pentru plata unuia dintre dosarele întocmite pentru despăgubirea primei societăţi afectată de PPA", a declarat directorul Tuchilă.
Prima firmă privată din judeţ afectată de PPA, Carniprod, va primi din partea statului, într-o primă etapă, 21,6 milioane de lei, iar potrivit sursei citate, acesteia i se vor adăuga plăţi pentru pierderile colaterale reprezentate de "carne, preparate, produse şi subproduse din unitatea de procesare şi cheltuielile colaterale reprezentate de logistica şi pregătirea pentru incinerarea cantităţii de carne din unitatea de procesare şi a porcilor din ferme".
Directorul Tuchilă nu a putut menţiona valoarea acestor "pierderi colaterale".
"Azi, se se desfăşoară dezinfecţia a doua la exploataţia comercială din Văcăreni şi urmează să fie efectuată aceeaşi operaţiune la exploataţia din Garvăn. Va fi efectuată, de asemenea, dezinfecţia a treia la ferma societăţii din apropierea oraşului Tulcea (prima societate în care s-a identificat PPA, n.red.)", a mai spus directorul DSVSA.
În ultima săptămână, potrivit sursei, nu s-au mai înregistrat focare noi de PPA în gospodăriile private, în schimb au fost găsite leşuri ale unor mistreţi în mediul sălbatic.
Primele focare de PPA au apărut în judeţul Tulcea la începutul lunii iunie a acestui an, în gospodăriile private din satele situate la graniţa româno-ucraineană, după ce mistreţii din delta ucraineană au migrat în delta românească. Din iunie până în prezent, virusul a fost confirmat în 13 judeţe din România.
Delta Dunării, singura rezervaţie din lume declarată în totalitate Rezervaţie a Biosferei, are o suprafaţă totală de 4.178 de kilometri pătraţi, din care 18% se află pe teritoriul Ucrainei, iar restul pe teritoriul României. Vânătoarea în această zonă a fost interzisă în urmă cu aproape 11 ani. De aproape trei ani, în localităţile ucrainene de la graniţa cu România s-a confirmat prezenţa PPA. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...