Dubai, ambiții uriașe pentru următorul deceniu
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Micul emirat vrea să devină un centru mondial
Micul emirat vrea să devină un centru mondial
Bogatul emirat din Golful Persic și-a propus să devină unul dintre centrele puternice ale lumii. 

Dubai a anunțat miercuri un plan ambițios prin care intenționează să dubleze dimensiunea economiei sale până în 2033, pentru a propulsa bogatul emirat din Golf în topul principalelor centre financiare ale lumii. 

"Am adoptat o agendă economică pentru următorii 10 ani" cu 100 de proiecte și "obiective care totalizează 32.000 de miliarde de dirhami" (aproximativ 8.215 miliarde de euro), a anunțat, într-o postare pe Twitter, liderul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rached al-Maktoum.

Emiratul, unul dintre cei șapte membri ai federației Emiratelor Arabe Unite, își propune să își dubleze Produsul Intern Brut (PIB) în următorii zece ani, concentrându-se, în acest scop, pe comerțul exterior și pe investiții.

Potrivit planului dezvăluit de liderul de la Dubai, valoarea schimburilor comerciale, cifrate, în prezent la 14.200 de miliarde de dirhami, ar trebui să ajungă la 25.600 de miliarde de dirhami, adică 6572 de miliarde de euro, în 2033.

Investițiile străine directe vor depăși 650 de miliarde de dirhami (167 de miliarde de euro), a precizat el.

"Dubaiul va deveni unul dintre primele patru centre financiare din lume", a promis Mohammed bin Rached al-Maktoum, care a sărbătorit miercuri cea de-a 17-a aniversare în fruntea emiratului.

Dubai, care este mai săracă în petrol decât vecinii săi din regiune, și-a diversificat economia prin dezvoltarea comerțului, a turismului și a serviciilor financiare.

PIB-ul său s-a ridicat la 307,5 miliarde de dirhami (aproximativ 79 de miliarde de euro) în primele nouă luni din 2022, în creștere cu 4,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit autorităților.

Citește și Dubaiul renunță la taxarea cu 30% a alcoolului

Băutura este disponibilă pe scară largă în Dubai. Dar o halbă de bere poate costa peste 15 dolari la restaurante, în timp ce sticlele de vin pot începe de la peste 100 de dolari. Acest lucru i-a determinat pe mulți rezidenți să se îndrepte spre alte emirate, cum ar fi Umm Al Quwain, la aproximativ 80 de kilometri de Dubai, unde prețurile sunt mult mai mici.

Unul dintre cei doi distribuitori de alcool din Dubai, Maritime and Mercantile International, a anunțat mutarea prin reclame care proclamă sfârșitul acestor drumuri lungi cu mașina. Celălalt distribuitor din Dubai legat de stat, African & Eastern, a redus deja prețurile pentru a reflecta eliminarea taxei pe vânzări.

Ambele firme au precizat că licențele pentru băuturi alcoolice, care costau aproximativ 70 de dolari pe an, vor fi acum gratuite. Acestea vor fi în continuare necesare deoarece Emiratele Arabe Unite restricționează musulmanii să cumpere alcool. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel