Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În ultima vreme pe fondul unor temperaturi ale aerului peste media perioadei și/sau ale intensificării vântului în România, pe piața Intraday și Pentru Ziua Următoare, au existat prețuri negative ale energiei electrice. Totuși acestea nu vor scădea facturile românilor, fiind chiar un semn al posibilității apariției pericolului creșterii prețurilor la energie electrică.
Analizând datele de consum / producție de pe site-ul TRANSELECTRICA și datele privind prețurile și volumele tranzacționate pe piața intraday de pe site-ul OPCOM, în ziua de 1 aprilie 2024 (una din zilele cu prețuri negative), constatăm că aceste prețuri negative au fost atinse exclsusiv între orele 11 – 17, când aceste surse au depășit contractele de producție și import. Ponderea acestor surse a fost între 0,3 – 1% din energia consumată în România (adică mai mult decât neglijabile), fiind exportate în mare parte din lipsa cererii de energie în România la nivelul acelor ore.
Analizând aceleași date pentru ziua de 3 aprilie 2024 putem constata că România a exportat energia când avea excedent, energie ieftină (prețurile au fost mici pe fondul cererii extrem de mică din regiune), ca urmare a lispei de consum și stocare din România, și a importat energie scumpă (prețurile au fost mari pe fondul cererii mare din regiune), ca urmare a consumului ridicat seara și dimineața. Aaceastă situație este determinată de actualele niveluri de consum și modul în care a fost dezvoltat sistemul energetic în România și nu de speculații în piață. Putem observa că în data de 3 aprilie 2024 pe piața intraday energia electrică s-a vândut peste zi la export la un preț de 9 ori mai mic decât s-a importat seara.
vom folosi ipoteza încheierii de contracte pentru un consum de 6.400 MWh cu următoarele surse:Nuclear + Hidro 3500 MWhEolian + solar 1800 MWhFosil 1100 MWhconsiderând prețurile medii pentru cele 3 categorii (date extrapolate din comparatorul de prețuri ANRE) ar trebui să avem un preț mediu de vânzare la consumator pentru această zi de 0,73 lei/MWh
Însă în ziua de consum avem un consum mai mic de cât cel așteptat, de doar 5800 MWh, cu un consum mediu pe timpul zilei de 5200 MWh și un consum mediu de seară de 6400 MWh, asta determină reducerea surselor de producere a energiei securitare peste zi și suplimentare a lor noaptea, la fel și importurile de energie (o parte din surplusul de energie solară de peste zi merge la export).
Astfel, dacă am calcula prețul de vânzare care s-ar forma pe baza mixului de producție de peste zi am obține 0,71 lei/MWh (dar atunci nu se consumă energie electrică) și seara am avea un preț 0,79 lei/MWh (urmare a importurilor scumpe și a creșterii ponderii energiei securitare), respectiv prețul mediu ponderat cu comnsumul pentru această zi ar fi în fapt de 0,76 lei/MWh, respectiv cu 4% mai mult decât prețul mediu calculat înaintea zilei de consum.
Dacă luăm o zi fără scăderea consumului de energie electrică, dar cu excedent de resurse regenerabile, care determină oprirea capacităților securitare peste zi, prețul de vanzare care s-ar forma pe baza mixului de producție la amiază ar fi de 0,7 lei/MWh și seara am avea un preț de 0,8 lei/MWh (urmare a importurilor scumpe și a creșterii ponderii energiei securitare), respectiv prețul mediu ponderat cu consumul pentru această zi ar fi în fapt de 0,77 lei/MWh, respectiv cu 5% mai mult decât prețul mediu calculat înaintea zilei de consum.
Trebuie să avem în vedere că:
Analiza completă poate fi studiată aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...