Dumitru Chisăliţă atrage atenția: Multe firme fentează sistemul

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția că sunt multe firme care ocolesc legea pentru a putea accesa unele fonduri dar pe care le folosesc în alt scop decât cel pentru care sunt acordate.

Finanțarea europeană nu mai este eligibilă pentru rețelele de gaze naturale, dar este disponibilă pentru rețelele de hidrogen. În această situație, multe firme găsesc o modalitate de a "fenta" sistemul, anunțând că vor realiza rețele "hidrogen ready" cu scopul de a accesa banii, dar intenția lor reală este să le folosească pentru a transporta gaze naturale. Această situație poate duce la realizarea de rețele care, la final, să nu fie capabile să alimenteze toți consumatorii de gaze pentru care se dorește a fi construite, din cauza principiilor de proiectare diferite a rețelelor "hidrogen ready" față de cele de gaze naturale.

Hidrogenul și gazele naturale sunt ambele gaze combustibile, dar proprietățile lor diferite determină modalități diferite de curgere. Hidrogenul curge mult mai ușor, deplasându-se cu viteze mai mari decât gazele naturale.

Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă, "Curgerea gazelor în sistemele de distribuție în amestec cu hidrogenul", a stabilit că odată cu creșterea cantității de hidrogen prezentă în amestecul de gaze, crește capacitatea de transport a conductelor. Introducerea hidrogenului în amestec cu gazele naturale în conductele existente determină creșterea capacității de transport a sistemelor de gaze.

Pe de altă parte, dacă folosim sistemele actuale de gaze pentru a transporta un volum mai mare de amestec gaz+hidrogen, o conductă proiectată să transporte hidrogen, dacă va fi umplută cu gaz natural, va transporta mai puțin gaz natural, adică nu vor mai ajunge gazele pentru toți consumatorii.

Condițiile de finanțare ale UE nu mai permit finanțarea sistemelor de transport-distribuție gaze naturale, dar sunt disponibile multiple sisteme de finanțare pentru rețelele de hidrogen. Astfel, au apărut firme care au venit cu proiecte de distribuții inteligente (care includ și un sistem hidrogen ready), pentru a putea accesa bani, dar intenția lor este să transporte exclusiv gaze naturale după construirea rețelei. Volumul pe care îl poate transporta o conductă proiectată pentru hidrogen presupune transportarea de cca 3 ori mai puține volume de gaze naturale.

Numărul de case care nu mai pot fi alimentate cu energia din gazele naturale în amestec cu hidrogenul în funcție de ponderea hidrogenului în amestecul de gaze într-o rețea proiectată ca hidrogen ready care se va folosi ulterior pentru a transporta gaze:

  • 10% hidrogen: 3% din case nu mai pot fi alimentate

  • 20% hidrogen: 8% din case nu mai pot fi alimentate

  • 30% hidrogen: 15% din case nu mai pot fi alimentate

Sistemele de gaze sunt construite cu scopul de a asigura energia necesară la consumatori pentru realizarea diverselor activități. Astfel, condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească un sistem care este convertit este să aibă capacitatea de a transporta energia necesară pentru consumatorii pentru care au fost racordați la sistem.

Puterea calorifică a gazelor naturale este de 3,1 ori mai mare decât în cazul hidrogenului, deci este necesar de 3,1 ori mai mult volum de hidrogen care să dezvolte aceeași putere pe care o dezvoltă o unitate de volum de gaz.

Activitățile de construcție mascată a rețelelor de gaze naturale în România, sub umbrela unui sistem "hydrogen ready", poate determina, în lipsa unor reglementări corespunzătoare, realizarea de rețele care să nu mai alimenteze cu energie suficientă toți consumatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik

HSBC prezintă trei scenarii favorabile pentru aur

Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...

Trilaterală / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Ministrul Muncii

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Sisteme Patriot / FOTO: Wikipedia

Polonia cumpără rachete Patriot pentru o sumă uriașă

Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...

Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...

China, UE / sursa foto: Freepik.com
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel