Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei
Selecție de știri pentru această dimineață.
"Programul s-a închis la data de 30 iunie, a avut foarte mult succes. În 2021 am început cu 1 miliard, ca plafon de garantare, iar solicitările au fost de 4 miliarde, deci de 4 ori mai mult. În anul 2022, în primele 6 luni, s-a acordat un număr de 3.000 de garanții. Aici Ministerul de Finanțe suporta dobânda de 8 luni, dar și 10%, sub forma de grant, din creditul total. Ca valoare totală, noi am avut alocate 2,5 miliarde care au fost epuizate pe acest program.
Schimbări
Pe noul cadru temporar se schimbă puțin datele problemei. Vom avea 12 luni pe Agro IMM Invest, față de 8 luni cât erau înainte, dar fără acel grant de 10% din valoarea creditului. Deci urmărim ca acest program să ofere mai mult timp, 12 luni față de 8 luni, cât era precedentul.
Mai este o măsură de actualitate luată de Guvernul României, aceea ca acordarea de credit pe baza adeverinței APIA, dacă până acum se realiza în valoarea subvenției, de acum să se acorde de 3 ori mai mult. Deci, dacă ai subvenție de la APIA, anul acesta de 1 milion de lei, se poate acorda un credit de 3 milioane de lei, cu o dobândă de 2%. Deocamdată doar o instituție financiar-bancară a intrat în program. Acesta va începe în curând și este o soluție de avarie ca agricultorul să își plătească utilitățile.
Programul Agro IMM Invest e același ca IMM Invest, întrucât merg pe investiție și program de lucru. La APIA trebuie doar să aibă subvenție, să fie înregistrat, aceasta este singura condiție, pentru că este un credit punte până la virarea subvenției.”, a explicat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM", a explicat Dumitru Nancu.
Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM a vorbit despre cum evoluează în anul 2022 Programul "Noua Casă".
"Anul 2022 e clar că nu a fost un an cum a fost în anul 2021, când era clar că în două luni de zile s-a epuizat bugetul. Acum suntem la jumătatea anului, practic la început, avem 4 luni de zile de activitate, s-a epuizat 47%, 5000 de credite au fost acordate.
Ritmul nu este același ca anul trecut, dar până în luna octombrie, noiembrie e clar că va fi epuizat și acest buget. M-am uitat în istorie, vedem, deci merge programul ca în anii 2013-'14-'15, în care acest buget practic ajungea pe toată perioada anului. Deci a mers mai bine în 2021, a fost și anunțul acela că era o hotărâre de Guvern din vremea 2016 care prevedea că în 2021 va fi ultimul an de Prima Casa. Și doi... eram în an pandemic în care aveam munca de acasă, școala de acasă și toți românii, practic, 15% din creditele acordate pe programul Prima Casă au fost pentru locuințe noi, apartament, 3-4 camere sau chiar casa", a explicat Dumitru Nancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Selecție de știri pentru această dimineață.
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...