Dumitru Nancu (FNGCIMM): IMM Invest este un instrument care nu are presiune pe deficitul bugetar

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un antreprenor
Un antreprenor
EXCLUSIV
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit, în cadrul interviurilro DCNews, despre planurile pentru anul viitor și despre un nou produs la care se lucrează. 

”Deja lucrăm la noul program, pentru 2024, unde încercăm să venim cu un grant și pentru mediul de afaceri, pentru că este deja clar impactul fiscal deja dovedit pe care IMM Invest l-a avut în cei trei ani de zile de la aplicarea lui. Așa cum am mai spus, în acest moment, avem 77.000 de firme care au accesat acest program, adică aproape 20% din mediul de afaceri activ care va beneficia de acest program. Noi sperăm ca anul viitor să depășim cifra de 100.000 de IMM-uri care au accesat cel mai important instrument financiar. 

Un grant special

Și să introducem un grant la acest instrument financiar. Fie că vorbim despre mărirea perioadei de dobândă: în 2023 a fost un an de zile, să-l aduce la doi ani, în funcție de context și de ceea ce vom negocia cu Comisia. Vreau să precizez că IMM Invest este un instrument care nu are presiune pe deficitul bugetar și nu are, în momentul acesta, presiune pe datoria publică. El va avea pe datoria publică după încheierea perioadei de credite de investiții, adică după șase ani. Dar și atunci doar dacă acele default-uri la garanții neplătite vor fi plătite de la bugetul de stat. Vreau să spun că rata medie a default-urilor în economie pe care Banca Națională a dat-o publicității la sfârșitul acestui semestru, este 2,76”, a spus Dumitru Nancu, subliniind că, ”pe IMM Invest avem, la 77.000 de firme, avem un default de 0,12%”. 

Pe de altă parte, directorul general al FNGCIMM a arătat că, la sfârșitul anului trecut, toate aceste IMM-uri au crescut numărul de angajați cu 5%, cifra de afaceri a crescut, la rândul ei, cu 9%, iar profitul net cu 19%. ”La orice măsură pentru mediul de afaceri, trebuie să plecăm de la impactul fiscal pe care îl are în economie. Este normal, trebuie să facem această ajustare, această echilibrare macro, dar în paralel, trebuie să venim cu măsuri de sprijinire a mediului de afaceri. Pentru că, în momentul în care mediul de afaceri are o anumită taxă, un anumit impozit, acea taxă, impozit, trebuie să se reflecte în prețul final.

Putem asigura predictibilitatea mediului de afaceri 

Prin urmare, noi trebuie să venim cu aceste măsuri anti-ciclice, prin care să sprijinim mediul de afaceri. Și am dat exemplul anului 2020, când aceste IMM-uri au beneficiat de ajutor de stat de 300 de milioane de lei și au plătit, taxe, impozite, contribuții, TVA, impozit pe profit, de 12 miliarde de lei. Deci nu sunt bani publici, sunt banii celor 21 de instituții financiare. Cu astfel de instrumente, eu cred că putem realiza acest echilibru și asigura predictibilitatea mediului de afaceri, pentru că, până la urmă, vorbim despre cei 92%, care, practic, contribuie la bugetul de stat”. În ceea ce privește anul 2024, Dumitru Nancu a declarat că se lucrează la un nou produs, fiind vorba despre garanția de portofoliu. 

Află mai multe despre acest nou produs urmărind întreag emisiune

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel