După 4 luni de reduceri Banca Centrală a Turciei menţine dobânda la 9%
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
După 4 luni de reduceri Banca Centrală a Turciei menţine dobânda la 9%
După 4 luni de reduceri Banca Centrală a Turciei menţine dobânda la 9%
Banca Centrală a Turciei a menţinut joi dobânda de referinţă la 9%, în linie cu estimările, îndeplinind angajamentul de luna trecută că va încheia relaxarea politicii monetare, după ce s-a conformat solicitărilor venite de la preşedintele Tayyip Erdogan de a aduce nivelul dobânzilor în zona cu o singură cifră până la finele acestui an, transmite Reuters.

Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a repetat că inflaţia de aproape 85% ar urma să fie înlocuită cu un proces de dezinflaţie. "Luând în considerare riscurile sporite privind cererea pe plan global, Comitetul apreciază că actualul nivel al dobânzii este adecvat. Condiţiile financiare continuă să sprijine sustenabilitatea câştigurilor structurale în capacitatea de investiţii", se arată în comunicatul Băncii Turciei.

În ultimele patru luni, instituţia a redus dobânda cu 500 puncte de bază, citând încetinirea economiei, chiar dacă băncile centrale din întreaga lume au înăsprit politica monetară.

Inflaţia s-a atenuat uşor în noiembrie, la 84,4%, de la un nivel de vârf de 85,5% luna precedentă.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Turciei să menţină la 9% dobânda de referinţă până la alegerile care ar urma să aibă loc în mai sau iunie. Evoluţiile ulterioare vor depinde de cine va conduce ţara, opoziţia promiţând revenirea la politici monetare ortodoxe şi majorări ale dobânzilor.

Banca Centrală a Turciei se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 65,2% până la finalul lui 2022, în timp ce analiştii estimează un nivel de 69%.

2022, un an profitabil pentru sectorul imobiliar. Blocajul autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti a dus la scăderea ritmului

Anul 2022 a fost unul profitabil pentru sectorul imobiliar, însă numărul mic de autorizaţii de construcţie emise a dus la scăderea ritmului pentru construcţiile noi, în timp ce vânzările au crescut pentru toate tipurile de locuinţe, de la low la high class, susţin reprezentaţii unor companii de pe piaţa imobiliară.

Totodată, specialiştii sectorului imobiliar avertizează că ritmul neuniform de dezvoltare a pieţei poate duce, pe termen lung, la blocaje majore.

"Mai mult ca niciodată, anul 2022 a fost anul în care terenurile cu PUZ deja făcut şi cu autorizaţii luate sau în curs de autorizare au fost la mare căutare, mai ales în rândul dezvoltatorilor. Totul din cauza blocajului eliberării autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti. Acest lucru funcţionează, însă, ca soluţie pe termen scurt, pentru că se vor epuiza terenurile eligibile pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale. Bani în piaţă există, cerere există, însă dezvoltatorii au nevoie de sprijinul autorităţilor pentru a putea oferi clienţilor diversitate şi inovaţie", a declarat Rafela Nebreda, Owner Imoteca - The Residential Experts.

Pe de altă parte, blocajul autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti şi creşterea inflaţiei au dus la o evoluţie neuniformă în piaţă - deşi preţurile au rămas constante, discounturile şi ofertele au fost mai puţine decât în anii precedenţi, unii dezvoltatori fiind nevoiţi să mărească preţurile.

"Atât creşterea vânzărilor, cât şi dezvoltarea de proiecte noi nu pot fi calculate per genere. Toate au fost variabile, în funcţie de produs. De exemplu, în 2022, am observat o creştere a vânzărilor cu 10-15% pentru locuinţe medii sau premium finalizate sau în curs de finalizare, în timp ce segmentul apartamentelor ieftine a înregistrat creşteri mai mici. Luând în considerare situaţia economică şi încetinirea construcţiilor, piaţa de apartamente low-cost nu mai este atât de variată ca în anii precedenţi şi nici dezvoltatorii nu au mai putut oferi reduceri mari de preţ. Prin urmare, unii clienţi cu bugete mai mici aleg să le aloce locuinţelor vechi, cererea fiind astfel echilibrată între apartamente noi şi apartamente vechi. Contrar aparenţelor, acest lucru nu reflectă o dinamică sănătoasă a pieţei, întrucât trebuie să existe diferenţe de preţ şi de volum între vechi şi nou", a afirmat Oana Ivan, Managing Partner Imoteca - The Residential Experts.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Capitoliul / FOTO: Freepik
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Wall Street
Foto: BVB
pexels.com

Gucci, spectacol fabulos la Săptămâna Modei de la Milano

Gucci a încercat să recreeze magia apusurilor de vară la...

pexels.com
pexels.com
vouchere sociale
Birouri
Lei / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Nokian Tyres Oradea / sursa foto: Facebook @Nokian Tyres
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Platforma cnpp.ro
145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck / sursa foto:bnr.ro

BNR lansează o nouă monedă de argint în circuitul numismatic

Monda care va fi lansată curând în circuitul numismatic...

Burse / sursa foto: Pexels.com @Anna Tarazevich
Smartphone-uri / sursa foto: Freepik.com
pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...


pixel