După alegeri, potopul! Adrian Negrescu: Mai puține fonduri UE, o viață mai scumpă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analistul Adrian Negrescu ne anunță ce ne așteaptă în următoarele luni / FOTO: Facebook
Analistul Adrian Negrescu ne anunță ce ne așteaptă în următoarele luni / FOTO: Facebook
Comentând rezultatele alegerilor locale, analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce o mare problemă o constituie localitățile unde edilii vor fi schimbați cu alte persoane. Vești proaste și în legătură cu impactul asupra finanțelor UE a noii configurații politice a Europei. 

”Este un mare pericol ca în perioada imediat următoare până la preluarea mandatului de noii primari, actuali edili să devalizeze bugetele locale, să organizeze tot felul de licitații, să dea contracte cu dedicație, iar acest lucru ar putea genera diferite probleme de natură financiară la nivel local. 

Atenție la banii rămași!

Din această perspectivă cred că Curtea de Conturi și prefecturile trebuie să fie foarte atente la modul în care primarii demiși din funcție, practic, în urma acestor alegeri, își vor face treaba în următoarele luni”, a apreciat analistul Adrian Negrescu într-o intervenție la postul de televiziune Antena3 CNN. 

Valoarea de piață 

Pe de altă parte, expertul anunță că vor fi numeroase schimbări în special la nivelul modului în care sunt percepute taxele și impozitele locale. În opinia lui, este posibil ca, ”de la 1 ianuarie să vedem un impozit pe locuință plătit în funcție de valoarea de piață a casei și nu de suprafața acesteia. Pentru multe dintre aceste locuințe, impozitul va crește de două sau chiar de trei ori. Mai mult decât atât, de la 1 ianuarie este posibil să vedem un impozit pe mașină în funcție de vechimea autoturismului și de gradul de poluare. Și aici va fi o problemă, pentru că marea majoritate a mașinilor din România, peste 70%, sunt mai vechi de 10 ani.

După modelul din Germania 

Practic, vom avea impozite după modelul din Germania, acolo unde, cu cât ai mașina mai veche, cu atât plătești mai mult. Sunt lucruri care sunt evidente, care vor deveni, probabil, realitate în următoarele luni, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2025, alături de alte taxe locale care vor fi majorate. De ce? Pentru că peste 80% din primăriile locale din țară își cheltuiesc banii încasați din taxe și impozite pe salarii. De aceea ajung să stea cu mâna întinsă la Guvern, așteptând să primească niște fonduri pentru a realiza investițiile asumate. 

O gaură care crește zilnic

Din această perspectivă, ne așteaptă un an 2025 cu scumpiri. În privința taxelor mari - TVA, impozitul pe venit și celelalte taxe pe consum -, îmi este teamă că și acolo vom vedea scumpiri, în condițiile în care deficitul bugetar, adică gaura din buget, crește de la o zi la alta. Avem un record la capitolul deficit bugetar, această datorie publică ce crește într-un ritm fantastic pe care o vom plăti cu vârf și îndesat prin taxele și impozitele mai mari de anul viitor.

Chiar un îngheț al fondurilor europene    

Comentând rezultatelor alegerilor europarlamentare, Adrian Negrescu a estimat că, din păcate, este posibil să asistăm la ”politici de protecționism. Dreapta, partidele extremiste merg pe ideea de a folosi banii europeni, banii țărilor membre în interesul lor, adică să nu mai avem, practic, alocări semnificative de fonduri pentru statele care aderă sau care se află în plin proces de transformări economice, cum este și România. Din această perspectivă, mă aștept la un îngheț al fondurilor europene în perioada următoare, iar multe dintre fonduri care erau oferite cu generozitate în special țărilor din estul Europei să se împuțineze, iar focusul să fie pe o zonă de protecționism, cu precădere pe zona agriculturii și în sectorul industriei. 

Fără fonduri pentru infrastructură 

Noua Comisie Europeană, noul Parlament European vor reseta, probabil, modul în care se vor acorda fondurile europene, se va merge foarte mult pe susținerea economiei și a lanțurilor de business. Nu vor mai fi aruncate fonduri mai ales pentru infrastructură, pentru școli, pentru spitale. Se va merge foarte mult pe ideea că economia este cea care trebuie ajutată, mai ales că războiul economic prinde aripi la nivel internațional. Dacă ne uităm doar la China, la cât de mult subvenționează producția de mașini electrice, este de așteptat ca și viitoarea Comisie Europeană să preia acest model, în defavoarea dezvoltării infrastructurii, unde majoritatea țărilor europene stă bine, mai puțin România. Prin urmare, va trebui să găsim fonduri pentru a finanța aceste proiecte”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com

pixel