Efectul Brexit: Britanicii ”importă” sute de măcelari din Filipine
Autor: Oana Pavelescu | 25 noi 2022, 13:18
Lipsă acută de forță de muncă în Marea Britanie
Lipsă acută de forță de muncă în Marea Britanie
Unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Marea Britanie a cheltuit 4 milioane de lire sterline pentru a angaja măcelari din Filipine, după ce o criză de personal a amenințat să împiedice producția. 

Compania Cranswick, care aprovizionează supermarketurile cu carne de porc și de pasăre, plătește bani grei ca să aducă în Marea Britanie 400 de măcelari din Filipine, după ce personalul din Europa continentală s-a întors acasă în urma Brexitului. 

"Este absolut necesar dacă vrem să avem mâncare în farfurii", a declarat directorul general al Cranswick, Adam Couch. "Evident, este foarte costisitor să îi aducem aici, dar este mult mai bine să îi aducem decât să reducem producția, așa cum am făcut anul trecut în această perioadă".

Couch a spus că plata fiecărui măcelar din Filipine costă între 10.000 și 12.000 de lire sterline în total peste 4 milioane de lire sterline. Fiecare măcelar are nevoie de o viză, un zbor spre Marea Britanie, un test de engleză și cazare, notează Bloomberg. Cranswick are un program de ucenicie pentru a pregăti noi măcelari, dar șeful companiei a spus că pur și simplu "nu sunt suficienți oameni".

Jayne Arnold de la Federația pentru Alimente și Băuturi a declarat că întreaga industrie suferă din cauza lipsei de personal "în ciuda eforturilor semnificative ale angajatorilor de a atrage lucrători, de la oferirea de salarii mai mari până la introducerea de ture mai flexibile".

Risc de recesiune

La începutul acestei săptămâni, Tony Danker, directorul general al Confederației Industriei Britanice, a declarat că Marea Britanie are nevoie de mai mulți lucrători străini pentru a o ajuta să scape de o probabilă recesiune. 

Lipsa forței de muncă a determinat companiile să caute noi modalități de a găsi lucrători. Halfords Group Plc, retailerul de automobile și biciclete, a lansat o campanie de recrutare pentru a angaja 1.000 de noi tehnicieni - acordând prioritate persoanelor de peste 50 de ani. 

Până când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, 65% dintre lucrătorii Cranswick din Marea Britanie proveneau din Europa Centrală. De atunci, acest număr a scăzut. Anul trecut, deficitul de personal a fost atât de sever încât Cranswick a avut cu 25% mai puțin personal decât era necesar la fabricile sale de prelucrare din zone precum Hull, în nordul Angliei, și Norfolk, în estul Angliei.

Citește și:

Rishi Sunak, misiune dificilă: Să ridice din genunchi economia britanică

Prețurile la energiei în creștere, rata dobânzii în creștere, încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri, în picaj, piețe financiare pesimiste și neîncrezătoare: premierul desemnat Rishi Sunak moștenește o economie britanică îngenuncheată și cu imaginea puternic afectată în ochii investitorilor.

Fostul cancelar al Trezoreriei lui Boris Johnson, care a condus anterior Trezoreria britanică, a lucrat pentru fonduri de investiții, dar și pentru Goldman Sachs, are o experiență în domeniul afacerilor și va trebui să depună multe eforturi pentru a calma comunitatea de afaceri. "Marea Britanie este o țară minunată, dar nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu provocări economice profunde", a recunoscut el într-un scurt discurs la sediul Partidului Conservator, după numirea sa.

"Acum avem nevoie de stabilitate și unitate", a adăugat el. Aceste cuvinte ar trebui să ajungă direct la inima investitorilor, având în vedere recentele cutremure de pe piețe. Pentru Danni Hewson, analist la AJ Bell, Sunak "are piețele de partea sa".

City a răsuflat ușurat

De fapt, de îndată ce s-a anunțat că Boris Johnson renunță la planurile sale de a se întoarce pe Downing Street și că Rishi Sunak este acum favorit, City a răsuflat ușurat. Luni, la finalul tranzacțiilor de pe piețele europene, ratele datoriei britanice s-au relaxat, obligațiunile pe 30 de ani scăzând luni la 3,795%, de la 4,06% vineri, deși rămân semnificativ mai mari decât la sfârșitul anului 2021, când erau cotate la aproximativ 1%. Lira sterlină a fost stabilă la 1,1311 dolari în jurul orei prânzului, dar nu pentru mult timp. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe